Britania: Sondazh për qëndrimin në BE

Bota

anglia ne focus-1Pas 24 vjetësh në mbështetjen publike të Mbretërisë së Bashkuar për qëndrimin në BE, një sondazhi të ri të botuar të premten, në një kohë që deputetët euroskeptikët nga tre partitë formuan një ekip të ri të gatshëm për të kryer sondazhin në vend për daljen apo qendrimin në Evropën e Bashkuar

Sipas sondazhit të ri 66% e britanikëve do të votonin në favor të vendit për qendrimin  në BE, pavarësisht nga fakti se 57% nuk është e sigurt se Londra do të jetë në gjendje për të siguruar një marrëveshje më të mirë me Brukselin për rregullat në BE.

Sondazhi i kompanisë Ipsos MORI, tregoi se 66% e britanikëve do të votonin në favor të vendit për në BE, publikuar para samitit të javës së ardhshme, kur kryeministri David Cameron do të paraqesë planet e tij për për të ndryshuar marrëdhëniet e vendit me BE-në

Cameron ka premtuar të mbajë një referendum për të qëndruar ose jo ne BE deri në fund të vitit 2017 dhe ka deklaruar bindur që të sigurojë koncesione për të mundësuar Mbretërinë e Bashkuar për të qëndruar në një Evropë të reformuar.

Studimi  zbuloi se shumica britanikë (57%) nuk janë të sigurt se zoti Cameron do të jetë në gjendje të rinegociojë një marrëveshje të mirë për kushtet e Britanisë në BE. Kompania e studimit Ipsos theksoi se herën e fundit se mbështetja publike për anëtarësim në BE ishin në nivele më të larta para 24 vjetësh, në vitin 1991, para  Traktatit të Mastrihtit, ku quajti Komunitetin Evropian të “Bashkimit”. Por Evropa është rrallë mund të gjej si prioritet të parë i votuesve gjatë krizës së Eurozonës në vitin 2011, ata që dëshironin të tërhiqet nga BE-ja kishte rolin kryesor, kështu që një tjetër krizë mund të ndryshojë qëndrimet përsëri, përfundon studimi.