Bushati-Kotzias: 9-te çështjet për zgjidhje, si dhe vizita e kryeministrit grek në Tirane

Foto e Ditës Kryesore Politika

Si gjithmonë për të tilla çështje kombëtare që mbahen ne “sekretin ekstrem” i mësojmë nga mediat e huaja. Edhe këtë radhë është portali më i madh grek “zougla.gr” që zbulon sekretin e marreveshjes se sotme…

Sot theks i veçantë u vu në përpjekjen për të përfunduar Dokumentin e Partneritetit Strategjik, i hartuar në dritën e vullnetit të përbashkët ekzistues të palëve për të forcuar dimensionin evropian të marrëdhënieve midis Greqisë dhe Shqipërisë.Përparimi i bërë që nga bisedimet e fundit në Korçë në fund të janarit të vitit të kaluar në zbatimin e një sërë marrëveshjesh pozitive mbi marrëdhëniet greko-shqiptare dhe hapat që duhet të ndërmerren në muajt e ardhshëm për të gjetur zgjidhje të pranueshme reciprokisht për çështjet në pritje ishte në tryezën e bisedimeve midis Ministrit të Jashtëm Nikos Kotzias në Tiranë sot si pjesë e takimit të tij me homologun e tij shqiptar Dimitri Bushati.

Çështjet e hapura që të dy vendet janë thirrur të përfundojnë me një marrëveshje të përgjithshme janë demarkacioni i ZEZ, heqja e luftës, njohja e kufijve tokësorë, rishikimi i librave shkollorë me Athinën, duke insistuar që në këto diskutime, të cilat janë nën sekretin ekstrem, nuk përfshin të ashtuquajturin “Çam”. Një theks i veçantë u vu në përpjekje për të përfunduar Dokumentin e Partneritetit Strategjik për të forcuar dimensionin evropian të marrëdhënieve Greqi-Shqipëri. Në të njëjtën kohë, të dy ministrat diskutuan çështje me interes rajonal dhe N. Kotzia e njoftoi z. Bushati për vizitën e tij të fundit në Shkup. Gjithashtu, sipas informacionit, Ministri i Jashtëm shqiptar pritet të marrë pjesë në punën e mëngjesit të ardhshëm 28 orësh në Këshillin e Punëve të Jashtme të BE, pas një propozimi përkatës grek. Ndërsa duke iu referuar vizitës së kryeministrit Alexis Tsipras në Tiranë, kjo mund të ndodhë pas Pashkëve dhe, nëse është e mundur, para verës.

Të dy ministrat ranë dakord për të përfunduar një total nëntë çështje

.- Çështja në lidhje me apostile (dokumente zyrtare validation pullë),

– Çështjen e varrezave greke

– identifikimin e patentave,

-Çështja e detit (EEZ) dhe demarkacioni i kufijve detarë,

-Heqja nga palët ndërluftuese,

-Ligjet zbatuese lidhur me minoritetin grek,

– Ndryshimi librin,

-Paktin e miqësisë,

– Bashkëpunimin ndërkufitar.