Çfarë do të ndodhë nëse do të shperthenin në të njëjtën kohë 1.500 vullkanet që ndodhen në Tokë ?

Kuriozitete

vullkani -1Me llavë që rrjedh me shpejtësi, rrufe dhe re të mëdha hiri, pamja e shpërthimit të një vullkani frymëzon frikë dhe admirim …Por imagjinoni nese i gjithë ky proces ndodh në të njëjtën kohë në 1,500 vende ku ka vullkane të tilla në Tokë. Faktikisht janë rreth 1,500 vullkane aktive që ekzistojnë në Tokë dhe një numër i panjohur i vullkaneve të fshehur nën oqean.

Çdo ditë, rreth 10 – 20 vullkane shpërthejnë diku në Tokë, por shkencëtarët thonë se rast se të gjithë vullkanet e planetit do shpërthejnë në të njëjtën kohë është pothuajse e pamundur. Por, çfarë do të bëhej nëse do të ndodhte? Toka do të mbetet siç e njohim ne? Siç shprehet Parvus Sethi, një gjeolog në Universitetin Radford në Virxhinia, pasojat e sinkronizimit të tillë do të jetë shumë e fuqishme dhe me një dimër bërthamor. “Gjërat do të ishin aq keq sa që ne nuk mund të mbijetojnë në Tokë.” shpjegon në Live Shkenca. Dy rreziqet kryesore të këtij fenomeni në masë do të jetë vërshimi i hirit vullkanik dhe gazet vullkanike. (Pa marrë parasysh se shpërthime dhe breshëri e llavave do të jenë fatale për njerëzit që jetojnë aty pranë. Shkencëtari Sethi parashikon fillimisht një shtresë të trashë e hirit që do të mbulojë tokën, krejtësisht duke parandaluar hyrjen e rrezatimit diellor.

“Planeti do të jetë në errësirë të plotë, dhe kjo do të ndalojë fotosintezën pra dritën, duke shkatërruar të lashtat dhe duke shkaktuar një rënie të mprehtë në temperaturës. Në të vërtetë, hiri do të mbetet në atmosferë deri në 10 vjet, “shpjegon ai. bota 1

Megjithatë, çdo vullkan në Tokë nuk mund të nxjerr sasi të mëdha të hirit. Disa vullkane, si vullkani i Hawait, që zakonisht shpërthyer butë me flukset e lavës. Por lista e 1500 vullkaneve potencialisht aktive në Tokë, të hartuar nga Gjeologjik të SHBA, përmban gjeologjikisht një superforcë si vullkani Yellowstone, i cili mund të mbulojë Shtetet e Bashkuara me një shtresë e hollë e hirit nga njëra anë në tjetrën. Shiu acid që do pasojë dhe do të eliminojë çdo kulture duke mos mbijetuar hirit dhe gazeve vullkanike që përmbajnë substanca të rrezikshme të tilla si, acidi klorhidrik, fluori hidrogjenit, sulfurit të hidrogjenit dhe dioksidit të squfurit (të cilat janë përgjegjëse për shiun acid) do të ngrihen lartë në atmosferë. Ky shiu acid do të ndoti ujërat nëntokësore dhe sipërfaqen e oqeanit. Acidifikimin në oqean do të vrasi koralet dhe krijesa të detit. Zhdukjet do të shkatërrojë zinxhirin ushqimor të oqeanit, zhdukjen e peshqeve dhe kafshëve të tjera detare. Pas botës  së ftohtë shkaktuar nga bllokimi i diellit do të ndjekë një rritje të mprehtë në temperatura në një masë të rrezikshme. Shpërthimet vullkanike do të lirojnë në masë të madhe dioksidin e karbonit, gazeve dhe rritjes së temperaturës, duke helmuar atmosferën me dioksid të karbonit. Kush, mund të mbijetojnë në kushte të tilla ekstravagante të jetesës?  Është koha për të akrofilvon shpjegon Sethi. Këto organizma tashmë jetojnë në mjedise shumë acid, siç janë burimet e nxehta të Yellowstone, apo tunele nënujore, do të mbrohet nga dëmtimi në sipërfaqe. “Do të jetë mundësia e fundit për këto organizata për të filluar rrugën e tyre për të evoluar.”