Copa asteroidi që vranë dinosaurët janë gjetur të ruajtura në qelibar

541

Paleontologët kanë zbuluar fragmente të asteroidit që solli vdekjen e dinosaurëve.

Gjetja e insekteve dhe krijesave të tjera të vogla parahistorike të bllokuara në qelibar është një gjë, por tani shkencëtarët besojnë se ata kanë ecur më mirë duke zbuluar copa të vogla të gurit hapësinor që shkaktoi zhdukjen e dinosaurëve rreth 66 milionë vjet më parë.

Objekti, i cili goditi planetin në atë që sot është Meksika, ka mbetur prej kohësh një temë studimi dhe debati, me shkencëtarët që përpiqen të përcaktojnë se çfarë lloj objekti ishte dhe nga çfarë ishte bërë.

“Nëse jeni në gjendje ta identifikoni atë, dhe ne jemi në rrugën për ta bërë këtë, atëherë në fakt mund të thoni, ‘e mahnitshme, ne e dimë se çfarë ishte’,” tha paleontologu Robert DePalma.

Copat, të cilat u gjetën në një vend gërmimi në Dakotën e Veriut, besohet se ishin ruajtur në lëngun e pemëve në kohën e goditjes dhe më pas ishin fosilizuar gjatë miliona viteve. Nëse konfirmohet përfundimisht se ata janë me të vërtetë nga shkëmbi hapësinor që zhduki dinosaurët, do të ofrojë disa nga provat më të forta deri më tani për natyrën e këtij ndikimi shkatërrues.
Të shohësh një pjesë të fajtorit është thjesht një përvojë e çuditshme,” tha DePalma.]

Një video që paraqet biseda midis DePalma dhe shkencëtarëve të shquar të NASA-s, si dhe një dokumentar i BBC-së rreth zbulimit të transmetuar nga Sir David Attenborough, do të transmetohet në javët e ardhshme.

Një version do të shfaqet edhe në serialin PBS “Nova” më vonë gjatë muajit.

Burimi: Deccan Herald
Këtë e pëlqejnë %d blogues: