Cilat zona në Greqi janë në “të kuqe” në rast cunami ?

Mjedisi

Vendet mesdhetare po bashkëpunojnë dhe po përgatiten për mundësinë e një tërmeti të fortë që do të shkaktojë cunami dhe do të godasë zonat e tyre bregdetare, me skenarin më të mundshëm që ky të fillojë në Greqi.

Greqia ka sizmicitetin më të lartë në të gjithë Mesdheun, përgjatë Harkut të famshëm Helen – fillon nga Ishujt Jon, kalon fundin e detit Jon Jugor jashtë Peloponezit dhe, duke kaluar në jug të Kretës, përfundon në Rodos – dhe për këtë ka absolutisht mundësia e gjenerimit të cunamit pas një tërmeti të fortë nënujor ose bregdetar.

Për shkak të rrallësisë së fenomenit, për shumë vite kishte konfuzion në lidhje me përgatitjen për përballimin e tij, por tashmë si në nivel kombëtar ashtu edhe në atë ndërkombëtar, nëpërmjet pjesëmarrjes së Greqisë në Grupin Koordinues Ndërqeveritar të UNESCO-s, janë bërë protokolle të standardizuara. hartohen veprime të drejtpërdrejta, ndërkohë që kryhen ushtrime gatishmërie dhe aksione të trajnimit të qytetarëve.

Në fakt, siç shpjegoi sizmologu hulumtues dhe partneri shkencor i UNESCO-s Dr. Gerasimos Papadopoulos, në një intervistë që ai dha për Agjencinë e Lajmeve Athinë/Maqedonase, në margjinat e konferencës për Teknologjitë e Reja në Mbrojtjen Civile “SafeThessaloniki 2022”, në 7 Rihter. tërmeti i datës 30 tetor 2020, në Samos, për herë të parë në nivel europian u aktivizua Shërbimi i Komunikimit të Emergjencave (Njoftimet e Sistemit të Paralajmërimit të Qytetarëve nëpërmjet 112) dhe mobilizohet qendra kombëtare që monitoron dhe paralajmëron shtetin për rrezikun e cunamit bazuar në një protokoll i rreptë, i cili parashikon veprime specifike brenda një intervali kohor deri në 10 minuta nga regjistrimi i dridhjeve sizmike.

“Zonat sizmike “të kuqe” në Greqi”

Për zonat sizmike në Greqi dhe brigjet ku rreziku i gjenerimit të cunamit është më i lartë, sizmologu sqaroi: “Në gjithë Mesdheun kemi, përgjatë Harkut Grek, sizmicitetin më të lartë, i cili është edhe nën ujë, kështu që kuptohet dhe ne. dihet edhe nga të dhënat shkencore, se pikërisht aty kemi rrezikun më të madh për prodhimin e një cunami. Cunami përhapet shumë shpejt, nuk “shuhet” lehtë dhe kërcënon zonat bregdetare në distanca të gjata, kjo është e veçanta e fenomenit. Pastaj kemi një zonë tjetër me rrezikshmëri të lartë, Gjirin e Korinthit. Ka edhe sizmicitet shumë të lartë, por me ndryshimin se është një gji i mbyllur dhe nuk mundet, qoftë edhe një cunami i madh, të dalë e të kërcënojë zona të tjera. Më pas, kemi më pak rrezik në zona si Dodekani dhe në përgjithësi Egjeu Lindor, Lesvos, Kios”.

Nga vendet fqinje jemi pak të kërcënuar nga Italia. Nuk ka të dhëna për një tërmet të madh që shkaktoi një cunami që erdhi në anën tonë. Ata nuk kanë një sizmicitet të lartë sa ne, megjithatë në skenarët tanë ne e marrim parasysh këtë mundësi. Përkundrazi, në Itali kanë shumë frikë nga cunami që mund të nisë nga Greqia dhe kanë bërë shumë kërkime për këtë çështje. Kështu bëjnë edhe izraelitët. Ne kemi bërë stërvitje të përbashkëta me izraelitët, ata kanë shumë frikë nga cunami që mund të krijohen për shembull përgjatë Kretës, apo Rodos dhe në 45 minuta, maksimumi në një orë, do të kenë arritur në Izrael”, theksoi z. Papadopoulos.

“Në Mesdhe, një cunami i madh mund të godasë 10-15 vende”

A mund të jemi të përgatitur për gjenerimin e mundshëm të një cunami pas një tërmeti të fortë nënujor ose bregdetar? “Sigurisht që mundemi”, u përgjigj z. Papadopoulos, duke vënë në dukje se në përgatitjen e shtetit grek dhe të vendeve mesdhetare në tërësi, nëpërmjet Grupit Koordinues Ndërqeveritar për Sistemin e Paralajmërimit të Hershëm dhe Zbutjes së Tsunamit në Atlantikun Verilindor, Mesdheu dhe detet e ndërlidhura (ICG/NEAMTWS) të Komisionit Ndërqeveritar Oqeanografik të UNESCO-s (IOC-UNESCO), tërmeti dhe cunami i Oqeanit Indian të vitit 2004 dhe humbjet dhe fatkeqësitë e mëdha njerëzore në 14 vendet që ai preku luajtën një rol vendimtar.

“Për cunamin kemi marrë hapa shumë të rëndësishëm, pikërisht sepse ka pasur kërkesë për bashkëpunimin e shteteve. Ne jemi mbrapa, pavarësisht përparimeve në sistemet teknologjike, në ndërveprim, domethënë në mënyrën se si shërbimet funksionojnë së bashku. Tsunami nuk ka kufij. Në Mesdhe një cunami i madh mund të godasë 10-15 vende. Kjo do të thotë se vendet duhet të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin. Shumë herë ata janë në luftë, ose nuk kanë marrëdhënie të mira, ndonjëherë nuk kanë të njëjtin nivel teknologjik, nuk kanë të njëjtin nivel kulturor, kështu që na duhej një katalizator për t’i bashkuar vendet, dhe kjo është UNESCO”, theksoi z. Papadopoulos.

Burimi : Zougla.gr