OKB: Njerëzimi të ndalojë “luftën kundër natyrës”

368

Antonio Guterres citon efektet shkatërruese të çrregullimit të klimës

Njerëzimi duhet t’i japë fund “luftës kundër natyrës”, tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së sot, në prag të fillimit të konferencës së klimës së OKB-së (COP25) në Madrid, duke përmendur efektet shkatërruese të ndryshimit të klimës.

Për dekada të tëra, speciet njerëzore kanë qenë në luftë kundër planetit dhe planeti po hakmerret ndaj goditjes. Ne duhet t’i japim fund luftës që po zhvillojmë kundër natyrës dhe shkenca na thotë se mund ta bëjmë atë, “tha Antonio Guterres në konferencë shtypi.

Ai ka denoncuar angazhimet e “tërësisht të papërshtatshme” të bashkësisë ndërkombëtare për të zvogëluar emetimet e gazit serë. Pak para publikimit të raportit të Organizatës Botërore Meteorologjike këtë javë, ai tha se viti 2019 pritej të ishte një nga vitet më të nxehta.

Pesë vitet e fundit kanë qenë më të nxehtat e regjistruara ndonjëherë”, tha ai, duke përmendur një listë të frikshme të efekteve të tjera, gjithnjë e më “vdekjeprurëse” të ngrohjes globale: rritje të niveleve të oqeanit, shkrirjes së akullnajave, thatësirave. Shkurt, ndryshimi i klimës nuk është më një problem afatgjatë, tani jemi duke u përballur me një krizë klimatike. Pika e kthimit nuk është më larg horizontit, është e dukshme dhe i afrohet gjithë kohës, “ nënvizoi Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së.

Por “ajo që mungon është vullneti politik: vullneti politik për të dhënë një çmim në karbon, vullneti politik për të ndaluar subvencionimin e karburanteve fosile, vullnetin politik për të ndaluar ndërtimin e termocentraleve të qymyrit. 2020, vullneti politik për të kaluar nga një taksë mbi të ardhurat në një taksë karboni, “insistoi Guterres.

Ai veçanërisht iu drejtua ekonomive të mëdha: “Vendet me emetimet më të mëdha (dioksid karboni) në botë nuk bëjnë atë që meritojnë, dhe pa to, qëllimi ynë nuk mund të arrihet.”

Vendet që nënshkruan Marrëveshjen e Parisit në 2015 dhe do të marrin pjesë në Samitin e Madridit nga 2 deri më 13 dhjetor, po bëjnë presion kudo për të përshpejtuar masat për të zvogëluar emetimet e gazit serë më shpejt dhe ende shpresojnë se ata do të mund të ulë ngritjen e temperaturës në +2 gradë Celsius, nëse jo +1.5 gradë, në krahasim me epokën para-industriale.