OKB: Të kufizojmë ngrohjen e Tokës

Mjedisi

ngrohja globale ne focus-1Raporti i OKB-së vlerëson se ne mund të kufizojmë rritjen e temperaturës globale në dy gradë Celsius, nëse zbatohen marrëveshjet e nënshkruara tashmë.

Kufizimi ngrohjen globale deri në 2 gradë Celsius është ende e mundur në sajë të angazhimeve të bëra rreth me 150 vende në funksion të Konferencës së Parisit, por përpjekje më të konsiderueshme do të jetë e nevojshme, njoftoi sot një raport të OKB-së.

“Një përpjekje të paparë globale është në vazhdim dhe ju lejon të parashikojnë se do të jemi në gjendje të qëndrojnë nën 2 gradë Celsius”, thuhet në raportin e OKB-së, i cili u publikua në Berlin.

“Reduktimet  e sasive të mëdha të gazit që shkaktojnë ngrohjen globale është  shumë e rëndësishme “, do të jetë e nevojshme në vitet e ardhshme në mënyrë që të mbeten nën këtë prag, megjithatë, paralajmëron OKB-së. Raporti i OKB-së vlerëson angazhimet e saj në klimën e shpallur më 1 tetor, 2015 nga 146 vende, të cilat përfaqësojnë 86% të emetimeve globale.

Marrëveshja e parë që angazhon të gjitha vendet në botë në reduktimin e emisioneve të gazrave që shkaktojnë ngrohjen globale pritet të arrihet në konferencën e klimës që do të mbahet nga 30 nëntor deri më 11 dhjetor të këtij viti në Paris.

Temperatura mesatare globale është rritur me 0.8 shkallë nga epoka para-industriale, duke shkaktuar përçarje tashmë me sistemin e klimës.

Grupi Ndërqeveritar i Ekspertëve për Ndryshimet Klimatike (Giec) ka vlerësuar se nuk duhet të transmetohen më shumë se 1.000 gigatonë të dioksidit të karbonit (CO2) në qoftë se ajo është për të përmbushur objektivin e 2 gradë Celsius. Me angazhimet e deri më sot, 72% deri në 75% të këtyre ndotjeve në vitin 2030 ku do të kishte ndodhur, pasi që, sipas parashikimeve të OKB-së, ndotjet e akumuluara do të arrijë rreth 540 gigatonë në vitin 2025 dhe 748 gigatonë në vitin 2030. Zonat me ndotje më të mëdha janë Kina (rreth 25%), Shtetet e Bashkuara (15%), Bashkimi Evropian (10%), India (6%) dhe Rusia (5%).