Coronavirus: 438,250 të vdekur – 8,090,290 raste në të gjithë botën

298

Pandemia e koronavirusit ka vrarë të paktën 438.250 njerëz në të gjithë botën pas shpërthimit të virusit në Kinë në dhjetor, sipas një raporti të përpiluar nga agjensia franceze bazuar në burime zyrtare të ditës se martë.

Sipas agjensisë APE – BPE, më shumë se 8,090,290 persona janë diagnostikuar zyrtarisht me koronavirus në 196 vende dhe territore që prej fillimit të shpërthimit, prej të cilave të paktën 3.698.500 konsiderohen të shëruar. Vendet me numrin më të madh të vdekjeve në një periudhë 24-orëshe janë Shtetet e Bashkuara (671), Brazili (627) dhe Meksika (439).

Shtetet e Bashkuara, të cilat regjistruan vdekjen e saj të parë për shkak të koronavirusit në fillim të shkurtit, është vendi me goditjen më të madhe si në numrin e vdekjeve ashtu edhe në 116.567 vdekje në 2,124,155 raste. Të paktën 576.334 njerëz janë sheruar.

Pas Shteteve të Bashkuara, vendet më të goditura janë Brazili me 43.959 vdekje (888.227 raste), Britania me 41.969 vdekje (298.136 raste), Italia me 34.405 vdekje (237.500 raste), dhe Franca me 29.547 vdekje (194.217 raste).

Ndër vendet më të goditura është Belgjika, e cila vajton më shumë nga viktimat në krahasim me popullsinë e saj, me 83 vdekje për 100,000 banorë, e ndjekur nga Britania (62), Spanja (58), Italia (57) dhe Suedi (49).

Kina (përjashtuar Hong Kongun dhe Macao) ku shpërthimi shpërtheu në fund të dhjetorit, zyrtarisht regjistron gjithsej 83,221 raste (40 raste të reja), nga të cilat 4634 vdekje (asnjë më shumë). Në të njëjtën kohë, 78377 pacientë u trajtuan.