Coronavirus: Shanghai njofton zbulimin e nën-variantit të ri të Omicron

Bota Shendeti

Kina lufton për të menaxhuar variantet e reja të koronavirusit ndërsa zbaton politikën e saj të “zero rasteve”

Autoritetet e Shangait kanë zbuluar një rast të koronavirusit që përfshin një nën-variant të ri të Omicron BA.5, Omicron BA.5.2.1, njoftoi një zyrtar në një konferencë shtypi sot, duke sinjalizuar vështirësitë që po përballet Kina për të menaxhuar variantet e saj të reja. pasi zbaton politikën e saj “zero raste”.

Rasti, i cili u zbulua në rrethin Pudong më 8 korrik, është i lidhur me një rast jashtë shtetit, tha Zhao Dandan, zëvendësdrejtor i komisionit shëndetësor të qytetit.

Shanghai në Kinën lindore doli nga një bllokim që zgjati rreth dy muaj në fillim të qershorit, por vazhdoi të vendosë kufizime të rrepta duke vendosur në karantinë ndërtesat dhe komplekset e apartamenteve pasi u shfaqën zinxhirë të rinj të mundshëm transmetimi. “Qyteti ynë vazhdon të regjistrojë më shumë raste pozitive nga transmetimi në komunitet dhe rreziku i përhapjes epidemiologjike nëpër shoqëri mbetet shumë i lartë”, paralajmëroi ai.

Sipas Zhao, banorët në disa rrethe qendrore të Shangait do të testohen për koronavirus në dy raunde – nga 12 deri në 14 korrik – në një përpjekje për të kontrolluar për shpërthime të reja të mundshme të virusit.

Varianti Omicron BA.5, i cili është përgjegjës për një valë të re rastesh jashtë vendit, u zbulua për herë të parë në Kinë më 13 maj në një pacient 37-vjeçar që kishte fluturuar në Shangai nga Uganda, sipas Qendrës Kineze për Kontrollin e Sëmundjeve. dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Varianti BA.5 u zbulua se kishte një shkallë të përshpejtuar transmetimi dhe aftësi të përmirësuar të evazionit imunitar, tha Yuan Zhenggan, një anëtar i komitetit të ekspertëve të parandalimit të koronavirusit të qytetit, duke folur në një konferencë shtypi sot. Por ai shtoi se vaksinimi mbetet efektiv në parandalimin e sëmundjeve serioze ose vdekjes nga BA.5.