Edukimi seksual për të parandaluar krimet e refugjatëve

1183

Nga Mehyeddin Hussein /

Pas çdo krimi të kryer nga një refugjat ose azil kërkues në Gjermani, ekziston një debat i madh për futjen e politikave më të rrepta të azilit.

Sociologu Mohammed Assila thotë se aspektet psikologjike duhet të shikohen më nga afër dhe rekomandon edukimin seksual për refugjatët.

Më shumë se një vit pasi studenti gjerman i universitetit Maria L. u përdhunua dhe u vra nga një refugjat nga Afganistani në qytetin jugor Freiburg, debati mbi krimin në mesin e refugjatëve është kthyer në tavolinë. Më 28 dhjetor, një vajzë gjermane 15-vjeçare u vra nga një refugjat adoleshent në qytetin e Kandelit në shtetin e Rheinland-Pfalz. Ai e therriti me thikë.

Në të dy incidentet, vrasjet kanë një dimension seksual. Vrasësi i incidentit në Freiburg kishte përdhunuar Maria, 19 vjeçe, dhe e kishte vrarë atë para se të hidhte trupin e saj në lumë, ndërsa vrasësi adoleshent në incidentin e Kandel ishte në marrëdhënie me viktimën e tij 15 vjeçare. Ajo kishte përfunduar marrëdhënien pak para vdekjes së saj, sipas zyrës së prokurorit të qytetit.

Incidenti në Kandel provokoi një valë dënimi si ajo më parë në Freiburg. Kryebashkiaku i Kandel, Volker Pov, mori shumë e-mail që kërkonin “deportimin e refugjatëve dhe bën thirrje për veprim të vendosur në trajtimin me refugjatët”, tha Pov për mediat lokale. Kryebashkiaku i kërkoi popullit që të mos kthehej në gjuhën e urrejtjes kundër emigrantëve.

Thirrjet për veprim më të fortë në aspektin e politikës së refugjatëve janë të zakonshme pas incidenteve të tilla. Motivet psikologjike dhe sociale të autorëve janë më pak të folur.

Shumë vetë refugjatë e kanë dënuar krimin në platformat e mediave sociale.

Në saj të Facebook, Ward Zuhair, një refugjat sirian, shkroi: “Shkaku kryesor i këtyre krimeve është” mentaliteti mashkullor “në komunitetet ku vijnë refugjatët.

Abdul Razzaq al-Jarrah, një refugjat tjetër që jeton në Gjermani, tha në faqen e tij në Facebook se “prapambetja i bën njerëzit të bëjnë diçka, madje edhe të vrasin”.

Abu Walid al-Zuhairi tha në komentin e tij për incidentin në mediat sociale se arsyeja është “dallimet midis refugjatëve dhe shoqërisë së re ku ata erdhën“. Ai shtoi se një pjesë e problemit është gjithashtu një ndryshim në mentalitetin dhe ligjet ndërmjet Gjermanisë dhe vendeve ku vijnë refugjatët.

Analizimi i aspekteve psikologjike

Sociologu gjerman Mohammed Assila tha për InfoMigrantët se “edhe pse nuk ka asnjë justifikim për krime të tilla, duhet të shikojmë arsyet prapa këtyre incidenteve, ato psikologjike dhe sociale dhe t’i analizojmë ato, përveç asaj që thuhet në media. Kjo mund të ndihmojë në zvogëlimin e numrit të krimeve “. Ai shtoi: “Ne të gjithë në shoqërinë gjermane kemi përgjegjësinë për të edukuar refugjatët dhe azilkërkuesit, veçanërisht adoleshentët”.

Keqkuptimi i marrëdhënieve

Asila, e cila gjithashtu punon si konsulent për integrim, thotë: “Problemi ndonjëherë është se refugjatët nuk kanë njohuri se si funksionojnë marrëdhëniet në Gjermani. Sidomos refugjatët e rinj duhet të dinë se marrëdhëniet dhe kontaktet seksuale në Gjermani janë të bazuara në përgjegjësinë personale, që do të thotë se dikush individualisht zgjedh partnerin e tij pa ndonjë kontratë dhe pa presionin e zakoneve dhe traditave “.

Sociologu thekson se “përgjegjësia për edukimin e refugjatëve, sidomos të miturve, të cilët kanë nevojë për kujdes të veçantë, janë organizatat që kujdesen për refugjatët, shoqërinë gjermane, ish emigrantë të të njëjtit shtetësi në Gjermani, si dhe vetë refugjatët”. Ai shtoi: “Ne nuk mund të fajësojmë vetëm autoritetet gjermane”.

Arsimi i seksit është zgjidhja

Assila tha se kishte dëgjuar nga disa refugjatë të rinj se ata mendojnë se shoqëria gjermane është “imorale kur është fjala për seksin”. Si arsye për këtë keqkuptim, ai sugjeroi një ndryshim në vlerat me të cilat u rritën. Asila kishte dëgjuar edhe nga gratë punonjës socialë që janë ngacmuar nga disa refugjatë. “Disa refugjatë keqkuptojnë afërsinë njerëzore, mund të bëjnë një buzëqeshje në rrugën e gabuar. Ne duhet t’i edukojmë ata për të kuptuar gjermanët “, tha Assila.

Assila theksoi “nevojën për të përfshirë klasat e edukimit seksual në kurset e integrimit dhe në shkolla, përveç gjuhës gjermane”. Ai shpjegoi: “Çështja e edukimit seksual është bërë një domosdoshmëri dhe nuk duhet të mbetet më tabu”.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: