Përdhunimet: Zbulimi i miteve dhe fakteve për anën e errët të krizës së refugjatëve?

Emigracioni Sociale

Nga Sertan Sanderson /

Migrantët në Gjermani kanë ardhur në mënyrë të përsëritur nën zjarr për dyshimin se kanë kryer veprime të dhunshme kundër grave. Por a janë këto statistika mashtruese?

Një numër rastesh gjyqësore gjermane kundër emigrantëve aktualisht po theksojnë një çështje të ndjeshme: herë pas here, burrat e refugjatëve janë akuzuar për kryerjen e shkallëve të ndryshme të akteve të dhunës seksuale ndaj grave në Gjermani që nga fillimi i krizës së refugjatëve.

Raportet e tilla madje përfshijnë raste të përdhunimit, duke përfshirë disa llogari të tilla nga festimet e Vitit të Ri në Këln në vitin 2015, të cilat bënë lajme në mbarë botën. Por ka edhe shembuj të tjerë, si një rast në Bavari, ku një shtetas nigerian, kërkesa për azil thuhet se është hedhur poshtë, është duke u hetuar për përdhunimin e një gruaje në një pistë vrapimi.

Diku në Bavari, dy shtetas afganë janë të dyshuarit kryesorë në një rast tjetër përdhunimi, këtë herë duke përfshirë një vajzë 16-vjeçare. Në shtetin fqinj të Baden-Württemberg, një tjetër refugjat afgan është duke u përballur me një dënim të gjatë burgimi për përdhunimin e një vrasjeje të një studenti 19-vjeçar. Një rast tjetër i tillë tani po dëgjohet në ish kryeqytetin e Gjermanisë, Bon, ku një burrë nga Gana akuzohet për përdhunimin e një gruaje në një kampe – para të dashurit të saj. Por a ekzistojnë modele në lojë dhe a duhet që gratë të marrin masa paraprake shtesë kundër dhunës seksuale?

Krimet e raportuara janë krime të regjistruara

Sa shqetësuese sa këto raporte mund të jetë, ata duhet të merren me një kokërr kripës. Numri i përgjithshëm i sulmeve kundër grave është rritur me të vërtetë me ardhjen e refugjatëve në vend. Por kështu ka popullsia e përgjithshme, me më shumë se 1 milion emigrantë të mirëpritur në shoqërinë gjermane. Rritja e krimit të motivuar seksualisht mund të mos jetë mjaft proporcional e me rritjen e popullsisë, por është një nga disa faktorë që shpërfillen kur raportohen shkeljet e kryera nga migrantët.

Statistikat e krimeve zyrtare në Gjermani konfirmojnë një rritje prej rreth 13 përqind në sulmet seksuale dhe rastet e përdhunimit në vitin 2016 krahasuar me vitin e kaluar me 9.2 për qind të numrit të përgjithshëm të sulmuesve të raportuar si shtetas sirianë dhe 8.6 përqind si shtetas afganë. Në total, 38.8 për qind e të dënuarve për sulme dhe përdhunim seksual u raportuan si shtetas jo-gjerman. Kjo do të thotë se afërsisht 4 nga 10 sulme seksuale dhe raste të përdhunimit çdo vit janë kryer nga të huajt në Gjermani. Përpara krizës së refugjatëve, raporti ishte 3 nga 10.

Ekspertët pajtohen, megjithatë, se një faktor tjetër i rëndësishëm është gatishmëria e një pjese të viktimave të sulmit për të raportuar këto krime. Profesor Jörg Kinzig, drejtor i Institutit për Kriminologji në Tübingen, i thotë agjencisë së lajmeve të DPA të Gjermanisë, se viktimat e sulmit dhe përdhunimit janë më të gatshëm t’i raportojnë këto krime policisë nëse kryesi është perceptuar si i huaj.

“Vendorët raportohen në polici më rrallë, sepse ka më shumë frikë ndaj të huajve,” tha ai. Prandaj nuk është e qartë se deri në çfarë mase kjo rritje e shkeljeve seksuale mund të jetë një çështje e regjistrimeve statistikore që anojnë në njërën anë.

Psikologët theksojnë gjithashtu se refugjatët dhe emigrantët mund të veprojnë nga impulset e dhunshme kur ata ndihen të refuzuar në mënyrë të përsëritur nga sistemi. Me një numër në rritje të emigrantëve që refuzohen statusin e azilit dhe kthehen në shtëpitë e tyre, krimet e tyre mund të lindin kryesisht nga frustrimi dhe jo nga impulset aktuale seksuale të kanalizuara në sulme dhe përdhunime.

Kriminolog Christian Pfeiffer thotë se programet e dizajnuara për kthimin e emigrantëve në vendet e tyre duhet të përmirësohen dhe të përmirësohen me qëllim parandalimin e krimeve, pasi një emigrant i tillë i refuzuar mund të duhet të kalojë muaj ose madje vite në limuzinë para se të dëbohet në shtëpi. Në të njëjtën kohë, Pfeiffer u bën thirrje organeve ndërkombëtare për të ndihmuar në krijimin e mundësive më të mëdha në vendet e sigurta të origjinës me qëllim që të parandalojnë njerëzit që të emigrojnë në radhë të parë.

“Parandalimi i krimit është kryesisht një çështje për të pasur mundësi. Mundësitë duhet të krijohen në shtëpi për këta njerëz”, shpjegon Pfeiffer, duke theksuar rëndësinë e kthimit vullnetar mbi deportimin me forcë:

“Programet e kthimit vullnetar janë të preferueshme dhe ne duhet të punojmë për t’i bërë këto opcione më tërheqëse, gjë që do të rezultojë në më shumë siguri dhe siguri për ne”. Ngjarjet e Vitit të Ri 2015 në Këln kanë ndryshuar disi mënyrën se si konsiderohen refugjatët në Gjermani. Pavarësisht nga çfarëdo motivimi që mund t’i nxisë emigrantët për të kryer dhunime dhe aktet e tjera të sulmit seksual, natyra e papranueshme e këtyre shkeljeve duhet të theksohet në klasat integruese, thotë psikologu Maggie Schauer, i specializuar në këtë drejtim