Emigrimi: Afrikanët midis jetës dhe vdekjes

472

Nga Silja Fröhlich /

Afrikanët që ikin nga vendet e tyre për ti shpëtuar vdekjes zakonisht kanë një destinacion të preferuar. Ndërsa numri i refugjatëve rritet, vendet në të cilat kërkojnë strehim mbeten të njëjta. Uganda kryeson listën.

Ka mbi 30 milion emigrantë në Afrikë: që përfshin refugjatët, personat e zhvendosur brenda vendit dhe të kthyerit. Numrat u rritën gjatë viteve të fundit dhe DW zbuloi se ata që largoheshin nga vendet e tyre të origjinës tentonin të shkonin në të njëjtën destinacion.

Sudanin Jugor

Që nga fundi i prillit 2018, afersisht 2.3 milionë njerëz nga Sudani i Jugut kishin ikur nga vendi i tyre përmes kufirit. Ky është numri më i madh për çdo vend afrikan. Destinacioni i tyre kryesor i tyre është Uganda fqinje. Kriza e refugjatëve në Sudanin Jugor është më e madhja në Afrikë dhe e treta më e madhe në botë, pas Sirisë dhe Afganistanit. Shumë sudanezë të Jugut që emigrojnë janë fëmijë.

Një rrugë e gjatë për të shkuar

Republika Demokratike e Kongos (DRC) është një nga kombet më etnikisht të ndryshme në botë. Kjo mbetet një shkak i tensionit dhe kontribuon në dhunën e vazhdueshme, e cila drejton zhvendosjen e njerëzve. Civilët vuajnë nën sulmet e grupeve të armatosura, si dhe nga përplasjet mes tyre. Shumica janë raportuar në Veriun dhe Jugun Kivu, Ituri, Tanganyika, Haut-Katanga dhe Haut-Lomami. 

Kongo

Qindra mijëra njerëz u larguan nga vendi deri në vitin 2018. Ndërsa Kongo ka të bëjë me miliona njerëz të zhvendosur brenda vendit, shumë prej tyre kanë gjetur strehë në vendet fqinje. Uganda është vendi i tyre kryesor i strehimit dhe aktualisht strehon rreth 2.3 milion refugjatë nga Kongo. Arsyet janë gjithashtu gjeografike, pasi pjesa e Ugandës kufizohet me shumë rajone të shkatërruara nga kriza.

Somalezët ikin në Kenia

Somalia është e trazuar nga konfliktet e vazhdueshme civile, që ka shkaktuar që mijëra njerëz të ikin në Etiopinë dhe Keninë fqinjë, dhe i shtyu shumë somalezë në prag të urisë. Vendit i mungon një qeveri qendrore e bashkuar. Al-Kaeda dhe al-Shabab kontrollon shumicën e Somalisë jugore, edhe pse trupat e Bashkimit Afrikan kanë parë fitore të mëdha kundër grupit. Numri i refugjatëve somalezë është pothuajse aq i lartë sa ai i refugjatëve në Kongo. Por, destinacioni kryesor për Somalinë është Kenia. Kampi Dadaab, dhe një kompleks i tre vendbanimeve, është një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë. Është ndërtuar për të strehuar 90,000 njerëz, por tani është shtëpia e më shumë se 200,000 njerëzve.

Një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë

Në të gjithë Afrikën, migrantët po kërkojnë një strehë të sigurt. Disa e gjejnë atë në kampet e refugjatëve si vendbanimi më i madh në botë i refugjatëve në Dadaab të Kenias, ku ata mund të qëndrojnë për vite me rradhë dhe të fillojnë me jetë dhe familje të reja. Kjo kontribuon në rritjen e numrit të refugjatëve dhe shpjegon se si fëmijët mund të lindin me statusin e refugjatit.

Republika e Afrikës Qendrore

Republika e Afrikës Qendrore (CAR) ka qenë e paqëndrueshme që nga pavarësia e saj nga Franca në vitin 1960. Rebelët myslimanë Seleka kapën pushtetin në shumicën e vendeve të krishtera në vitin 2013. Nën presionin ndërkombëtar, Seleka dorëzoi pushtetin në një qeveri kalimtare në 2014.

Burundi

Burundi është një nga vendet më të varfra të botës. Pas një lufte civile 12-vjeçare me bazë etnike, vendi ende po përpiqet të rimarrë. Në vitin 1994, lufta civile midis dy grupeve etnike e bëri Burundin skenën e një prej konflikteve më të vazhdueshme të Afrikës.

Midis jetës dhe vdekjes

Në vendin më të populluar të Afrikës, Nigeri, mijëra njerëz kanë vdekur gjatë viteve të fundit në sulmet komunale të udhëhequra nga organizata terroriste islame Boko Haram. Në të njëjtën kohë, aspiratat separatiste u rritën dhe vendosja e ligjit islam në disa shtete të veriut ka ngulitur ndarje dhe shkaktoi që mijëra të krishterë të iknin, ndonjëherë duke ndërmarrë një udhëtim të rrezikshëm nëpër shkretëtirë.

Nigeri

Konflikti është nxitësi kryesor i krizës humanitare në Nigeri. Në veri-lindje, Boko Haram ka prekur më shumë se 14 milionë njerëz. Grupi kryen sulme kundër ushtrisë dhe civilëve në Borno, Yobe, dhe thotë Adamawa. Konflikti midis herders dhe fermerëve në Rripin e Mesëm të Nigerisë dhe shtetet jugore është duke u bërë gjithnjë e më i dhunshëm, duke vrarë dhe zhvendosur mijëra.

Sudanin Jugor

Që nga fundi i prillit 2018, afersisht 2.3 milionë njerëz nga Sudani i Jugut kishin ikur nga vendi i tyre përmes kufirit. Ky është numri më i madh për çdo vend afrikan. Destinacioni i tyre kryesor i tyre është Uganda fqinje. Kriza e refugjatëve në Sudanin Jugor është më e madhja në Afrikë dhe e treta më e madhe në botë, pas Sirisë dhe Afganistanit. Shumë sudanezë të Jugut që emigrojnë janë fëmijë.

Një rrugë e gjatë për të shkuar

Republika Demokratike e Kongos (DRC) është një nga kombet më etnikisht të ndryshme në botë. Kjo mbetet një shkak i tensionit dhe kontribuon në dhunën e vazhdueshme, e cila drejton zhvendosjen e njerëzve. Civilët vuajnë nën sulmet e grupeve të armatosura, si dhe nga përplasjet mes tyre. Shumica janë raportuar në Veriun dhe Jugun Kivu, Ituri, Tanganyika, Haut-Katanga dhe Haut-Lomami. 

Kongo

Qindra mijëra njerëz u larguan nga vendi deri në vitin 2018. Ndërsa Kongo ka të bëjë me miliona njerëz të zhvendosur brenda vendit, shumë prej tyre kanë gjetur strehë në vendet fqinje. Uganda është vendi i tyre kryesor i strehimit dhe aktualisht strehon rreth 2.3 milion refugjatë nga Kongo. Arsyet janë gjithashtu gjeografike, pasi pjesa e Ugandës kufizohet me shumë rajone të shkatërruara nga kriza.

Somalezët ikin në Kenia

Somalia është e trazuar nga konfliktet e vazhdueshme civile, që ka shkaktuar që mijëra njerëz të ikin në Etiopinë dhe Keninë fqinjë, dhe i shtyu shumë somalezë në prag të urisë. Vendit i mungon një qeveri qendrore e bashkuar. Al-Kaeda dhe al-Shabab kontrollon shumicën e Somalisë jugore, edhe pse trupat e Bashkimit Afrikan kanë parë fitore të mëdha kundër grupit. Numri i refugjatëve somalezë është pothuajse aq i lartë sa ai i refugjatëve në Kongo. Por, destinacioni kryesor për Somalinë është Kenia. Kampi Dadaab, dhe një kompleks i tre vendbanimeve, është një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë. Është ndërtuar për të strehuar 90,000 njerëz, por tani është shtëpia e më shumë se 200,000 njerëzve.

Një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë

Në të gjithë Afrikën, migrantët po kërkojnë një strehë të sigurt. Disa e gjejnë atë në kampet e refugjatëve si vendbanimi më i madh në botë i refugjatëve në Dadaab të Kenias, ku ata mund të qëndrojnë për vite me rradhë dhe të fillojnë me jetë dhe familje të reja. Kjo kontribuon në rritjen e numrit të refugjatëve dhe shpjegon se si fëmijët mund të lindin me statusin e refugjatit.

Republika e Afrikës Qendrore

Republika e Afrikës Qendrore (CAR) ka qenë e paqëndrueshme që nga pavarësia e saj nga Franca në vitin 1960. Rebelët myslimanë Seleka kapën pushtetin në shumicën e vendeve të krishtera në vitin 2013. Nën presionin ndërkombëtar, Seleka dorëzoi pushtetin në një qeveri kalimtare në 2014.

Somalezët ikin në Kenia

Somalia është e trazuar nga konfliktet e vazhdueshme civile, që ka shkaktuar që mijëra njerëz të ikin në Etiopinë dhe Keninë fqinjë, dhe i shtyu shumë somalezë në prag të urisë. Vendit i mungon një qeveri qendrore e bashkuar. Al-Kaeda dhe al-Shabab kontrollon shumicën e Somalisë jugore, edhe pse trupat e Bashkimit Afrikan kanë parë fitore të mëdha kundër grupit. Numri i refugjatëve somalezë është pothuajse aq i lartë sa ai i refugjatëve në Kongo. Por, destinacioni kryesor për Somalinë është Kenia. Kampi Dadaab, dhe një kompleks i tre vendbanimeve, është një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë. Është ndërtuar për të strehuar 90,000 njerëz, por tani është shtëpia e më shumë se 200,000 njerëzve.

Një nga kampet më të mëdha të refugjatëve në botë

Në të gjithë Afrikën, migrantët po kërkojnë një strehë të sigurt. Disa e gjejnë atë në kampet e refugjatëve si vendbanimi më i madh në botë i refugjatëve në Dadaab të Kenias, ku ata mund të qëndrojnë për vite me rradhë dhe të fillojnë me jetë dhe familje të reja. Kjo kontribuon në rritjen e numrit të refugjatëve dhe shpjegon se si fëmijët mund të lindin me statusin e refugjatit.

Republika e Afrikës Qendrore

Republika e Afrikës Qendrore (CAR) ka qenë e paqëndrueshme që nga pavarësia e saj nga Franca në vitin 1960. Rebelët myslimanë Seleka kapën pushtetin në shumicën e vendeve të krishtera në vitin 2013. Nën presionin ndërkombëtar, Seleka dorëzoi pushtetin në një qeveri kalimtare në 2014.

Nigeri

Konflikti është nxitësi kryesor i krizës humanitare në Nigeri. Në veri-lindje, Boko Haram ka prekur më shumë se 14 milionë njerëz. Grupi kryen sulme kundër ushtrisë dhe civilëve në Borno, Yobe, dhe thotë Adamawa. Konflikti midis herders dhe fermerëve në Rripin e Mesëm të Nigerisë dhe shtetet jugore është duke u bërë gjithnjë e më i dhunshëm, duke vrarë dhe zhvendosur mijëra./infomigrants/