Eurostat: 19,000 shqiptarë kërkuan azil në BE në vitin 2018

444

Instituti Europian i Statistikave ende nuk ka publikuar asnjë të dhënë në lidhje me aplikimet për azil në vendet e BE-së për vitin 2019. Sa i përket vitit të kaluar, kërkesat e azilit të shtetasve shqiptarë kanë përfaqësuar 3% të totalit .

Në fakt, në vitin 2016, numri u përgjysmua në 33,000 kërkesa, ndërsa ulje të tjera graduale u regjistruan në 2017 (26,000 kërkesa) dhe tani në 2018.

Megjithatë, krahasimi i këtyre të dhënave me popullsinë, Shqipëria vazhdon të mbetet në vendin e parë sa i përket kërkesave për azil sipas revistës shqiptare të biznesit shqiptar Monitor. Në mënyrë të veçantë, çdo 1000 banorë, Toka e Shqiponjave ka një vlerë rekord prej 6.6 azilkërkuesish.

Pas saj, Gjeorgjia, me 4.6 azilkërkues për 1,000 banorë dhe Siri, me 4.4 azilkërkues për 1000 banorë. Në tridhjetë pozicionet e para ka kryesisht vende në luftë apo vende në krizë të fortë ekonomike, si Venezuela dhe Turqia.