EUROSTAT: 5% e shqiptareve kane fituar azil ne Evropë

879

Edhe pse ne jemi të listuar në vendet me numër të madh të azilkërkuesve, vetëm 5% e vendimeve të marra nga shtetet anëtare janë pozitive.

Eurostat lëshoi ​​sot të dhëna për azilkërkuesit të cilëve u është dhënë mbrojtja në vitin 2017.

Në 2017, mbi 22,000 shqiptarë kërkuan azil për herë të parë në një nga shtetet e BE, u renditën shtatë pas azilkërkuesve duke lënë konflikte dhe luftë. Por sipas të dhënave të Bashkimit Evropian, vetëm 5% e vendimeve për këto kërkesa kanë qenë pozitive.

Shanset për sigurimin e mbrojtjes së azilkërkuesve shqiptarë në një nga vendet anëtare janë të ulëta, duke qenë se Shqipëria është një vend që synon të integrohet në Bashkimin Evropian dhe nuk është i përfshirë në konflikte.

Shkalla e pranimit ndryshon midis shtetësisë

Shkalla e njohjes, që është pjesa e vendimeve pozitive në numrin e përgjithshëm të vendimeve, ishte 46% për vendimet e shkallës së parë në BE. Rezultatet e vendimeve mbi aplikimet për azil variojnë midis vendeve të shtetësisë së aplikantëve për azil. Në mesin e njëzet shteteve kryesore të aplikantëve për azil, në të cilat vendimet u morën në shkallë të parë në vitin 2017, normat e njohjes së BE-së shkonin nga rreth 5% për shtetasit shqiptarë , në 94% për Sirinë dhe 92% për Eritrean.

28 shtetet anëtare të Bashkimit Europian sigurojnë mbrojtje për 538,000 azilkërkues në vitin 2017, poshtë 25% krahasuar me vitin 2016. Gjithashtu, shtetet anëtare pranuan rreth 24,000 refugjatë të zhvendosur nga vendet e tjera.

Grupi që ka marrë më së shumti mbështetje nga BE në vitin 2017 ka mbetur sirianë (175.8 mijë njerëz ose 33% të numrit të përgjithshëm të personave të mbrojtur, të fundit ishin afganë me rreth 100.7 mijë refugjatë ose 19% të totalit dhe irakianët me 64 mijë ose 12% të totalit.

Numri i vendimeve pozitive që do t’u jepen azil-kërkuesve të refugjatëve sirianë në një nga shtetet e BE ka rënë në krahasim me atë të mëparshme. Rreth 70% e tyre përfituan mbrojtje në Gjermani.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: