Eurostat: Greqia me borxhin më të lartë në eurozonë në 357.3 miliardë euro

131

Deri tani, Greqia kishte borxhin më të lartë publik në Bashkimin Evropian në tremujorin e tretë të 2021. Borxhi ishte 200.7% e PBB-së krahasuar me 207.3% në tremujorin e dytë dhe 200% në tremujorin e tretë të 2020.

Eurozona në tërësi pati një rënie të borxhit në 97.7% të PBB-së nga 98.3% në tremujorin e dytë, ndërsa u rrit në krahasim me 96.6% në tremujorin e tretë të 2020. Pas Greqisë vijnë Italia (155.3% e PBB-së), Portugalia ( 130.5%), Spanja (121.8%) dhe Franca (116%), ndërsa Belgjika dhe Qiproja kishin më shumë se 100% borxh.

Sipas të dhënave të publikuara nga Eurostat, ulja e borxhit grek në përqindje të PBB-së krahasuar me tremujorin e dytë i detyrohet vetëm ritmit të lartë të rimëkëmbjes së ekonomisë greke pasi në shifra absolute borxhi ka vazhduar të rritet.

Konkretisht është rritur në 357.3 miliardë euro krahasuar me 354 miliardë euro në tremujorin e dytë (ndryshim 3.3 miliardë euro) dhe 337.7 miliardë euro në tremujorin e tretë të 2020 (ndryshim 19.6 miliardë euro).

Përkatësisht, megjithatë, në Eurozonë ulja e borxhit vjen vetëm nga rritja e PBB-së, ndërsa në shifra absolute është rritur më tej për shkak të masave për të mbështetur ekonominë nga pandemia.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: