Foreign Policy: Ora e Gjermanisë që të dalë nga Eurozona

Rajoni

merkel-1E gjithë Eurozona ka rënë në kurth. Këto vende duhet të ndjekin dy drejtime të ndryshme, por në monedhë të vetme. Është Revista amerikane Foreign Policy që pasqyron vazhdimisht opinionet e Departamentit të Shtetit Amerikan, publikon artikullin e titulluar “Është koha për të hequr Gjermaninë jashtë eurozonës”.

“Kjo është arsyeja që spiranca tërheq në fund ekonominë evropiane nuk është në Athinë po është në Berlin.” Vitin e kaluar, Gjermania filloi një suficit tregtar prej 217 miliardë eurosh, duke e bërë atë të dytë në botë pas Kinës që dominon tregtinë botërore. Për disa, e bën Gjermaninë një njollë të shndritshme në Eurozonë ndërsa të tjerë ndryshe të zbehtë të konomisë ose “në drejtim të rritjes”, siç përcaktohet nga Ministri i Financave të Gjermanisë Wolfgang Schäuble.

Në thelb, suficiti tregtar gjerman, është e vendosur në zemër të problemeve të Evropës: Deri tani tendencat e rritjes së ekonomive botërore, evropianët u tërhoq drejt greminës. Mënyra më e mirë nga kjo situatë është kokëfortë që Gjermania të largohet nga euro-zona. Gjermanët zakonisht gjenden në këto kategori, me një lloj konfuzioni të plagosur. “Ne kemi një tepricë tregtar  që përpiqemi me  durim,  sepse ne jemi më konkurrues se sa konkurrentët më të mëdhenjë komerciale si partnerët tanë.”

“Ju mund të na fajësojni  duke na pyetur , sepse njerëzit preferojnë të blejnë mallra me cilësi të lartë gjermane? Diçka që ne nuk  e dëshirojmë të përmbyset”

Pra, me këtë argument, pjesa tjetër e botës duhet të shtojë përpjekjet për të përmirësuar shtëpitë e tyre që të duken dhe më shumë si Gjermania, ndërkohë mos na urreni, sepse ne jemi të bukur”. Kriza e Eurozonës është quajtur zakonisht kriza e borxhit. Por thellë poshtë Evropës në tërësi nuk trajton problemin e borxhit të jashtëm, por i brendshëm:

Tepricat e Gjermanisë dhe rritja borxheve e periferisë evropiane janë dy anët e të njëjtës monedhë. Gjermania fitoi (shumë) nga monedha e vetme, në dritën e investimeve brenda vendit dhe t’u japë partnerëve tregtare të Evropës për të blerë produktet gjermane.

Deri në vitin 2007, suficiti tregtar gjerman kishte arritur 195 miliardë €, nga të cilat dy të tretat kanë ardhur nga brenda Eurozonës. Kështu pra, japin gjermanët iluzionin e prosperitetit duke shkëmbyer performancën e punës me letër kthimi të ashtuquajtur “dëftesë borxhi” e cila kurrë nuk do të jetë në gjendje të paguajnë. Por eurozona ka rënë në kurth. Këto vende duhet të ndjekin dy drejtime të ndryshme, por në monedhë të vetme.

Vitin e kaluar, politikanët gjermanët u treguan më të gatshëmdhe u përpoqën për të rritur kërkesën, në ngritjen e pagës minimale, shkurtimin e moshës së pensionit dhe rritjen e pensioneve, me kërcënimin që të ndikojnë në produktivitetin, të cilët e konsiderojnë konsumin gjerman privilegj. Në të njëjtën kohë ishin të njëjtët politikanë të cilët refuzuan për të ulur taksat apo të rrisë shpenzimet publike, gjë që në vitin 2014 rezultoi e paraqitur në buxhetin e parë të balancuar të Gjermanisë që nga viti 1969, një vit më parë se sa ishte planifikuar

Për shumicën e gjermanëve ka një propozim për t’u çlodhur disiplinën financiare, por dhe rezerva të mëdha bankare në kërkim për të gjetur huamarrësit gatshëm si rasti i Greqisë.

Me një popullsi në plakje, ndoshta shpjegohet pse gjermanët ishin të kursyer. ” Zhvillimi “, i krijuar nga Gjermania duke financuar çekuilibër të  paqëndrueshëm tregtar  brenda dhe jashtë zonës së euros, është një iluzion. Ajo është një huazim i zhvilluar shkurtimisht. Për Gjermaninë dhe botën, është tregti e keqe, përfundon artikulli në revistën Foreign Policy