Astereoidi supergjigand që do të kalojë sot afër Tokës, rreziku që i kanoset planetit

2094

NASA ka paralajmëruar që një asteroid me madhësinë e një ndërtese 10-katëshe do të kalojë nga Toka në gjysmën e distancës që kemi nga Hëna.

Asteroidi 2019 GC6 do të kalojë rreth 136,000 miljeve larg Tokës sot duke shmangur në mënyrë të sigurt një përplasje shkatërruese.

Nasa paralajmëroi trajektoren orbitale të asteroidit që do të thotë se mund të paraqesë rrezik në të ardhmen, me vlerësime që sugjerojnë se mund të jetë diku midis 7.5 dhe 30 metra në gjatësi.

Pak pasi u zbulua më 9 prill nga astronomët në Anketa e Sky Catalina në Arizona, shkencëtarët në Laboratorin e NASA-s në Kaliforni e vendosën atë në një listë të asteroideve që rrezikojnë të përplasen me Tokën në 100 vitet e ardhshme.

Është e vështirë të parashikohet saktësisht rruga e tij e saktë, por ai do të kalojë afër Tokës përsëri në 2034, 2041 dhe 2048.

Nuk është e pazakontë që mbetjet hapësinore të përplasen me Tokën, me tonelata të materialit kozmik që kalon nëpër atmosferë çdo ditë.

Në vitin 2013, një asteroid 20 metra në diametër hyri në atmosferën e Tokës mbi qytetin Chelyabinsk në Rusi, duke shkaktuar një shpërthim masiv.

Një studim i mëpasshëm llogariti se lëshoi më shumë se 30 herë energji shpërthyese të bombës Hiroshima, duke kontribuar në më shumë se 1.500 njerëz në zonën lokale të cilët filluan të kishin nevojë për trajtim mjekësor.

Në qoftë se njerëzimi nuk dëshiron të pësojë fatin e dinosaurëve, ne duhet të studiojmë një ngjarje si kjo në detaje”, tha profesor Qing-Zhu Yin i Universitetit të Kalifornisë në atë kohë.

Por për shkak të madhësisë së tyre relativisht të vogël, asteroidet janë shumë të vështirë për t’u lokalizuar dhe shpesh nuk zbulohen deri disa ditë para se të kalojnë ose bien ndesh me Tokën.

Astronomët në Laboratorin e Propulsionit Jet kohët e fundit e përshkruan atë si një njollë qymyrguri në qiellin e natës.

Objektet Afër-Tokë janë në thelb të zbehta, sepse ato janë kryesisht me të vërtetë të vogla dhe shumë larg nga ne në hapësirë.

Shtojmë këtu edhe faktin se disa prej tyre janë aq të errët sa toneri i printerit, dhe duke u përpjekur t’i vendosni ato përkundër errësirës së hapësirës është shumë e vështirë”, tha Amy Mainzer, hetuesi kryesor i misionit të NASA-s.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: