Gjermania: “Frontex ka nevojë për 100,000 persona te tjerë”

Emigracioni Rajoni

Ministri gjerman i shëndetësisë  Jan Span në një intervistë për gazetën zviceriane NZZ, ka kërkuar rritjen e stafit ë Frontex me 100.000 për të siguruar kufijtë e BE, për të trajtuar më efektivisht valët e refugjatëve dhe migrantëve. Është shërbimi i rojes kufitare Frontex që ndihmon vendet e BE-së në kufijtë e jashtëm të BE-së, si me stafin ashtu edhe me logjistikën. Por ka shumë kërkesa, veçanërisht në vende të tilla si Greqia dhe Italia.

Me kërkesën e Ministrit te Shëndetësisë pajtohet dhe eksperti në politikën e brendshme Volker Ulrich, i cili thotë për gazeten Bild se: “Përgjegjësia për të mbrojtur kufijtë e jashtëm të BE-së është sigurisht përgjegjësi e vendeve anëtare. Në të njëjtën kohë, megjithatë, BE duhet të bëjë më shumë për të siguruar kufij. ” Falker Ulrich pranon se numri i 100,000 rojeve kufitare të kërkuara nga Ministri i Shëndetësisë është i lartë. Megjithatë, ai konsideron se është “fuqia që Frontex duhet të përmbushë sfidat në kufijtë e jashtëm të BE”.

Frontex u krijua në 2004. Që nga tetori 2016, misioni i saj është zgjeruar. Qëllimi është të fitojë një total prej 1.500 ze stafit për të qenë në gjendje të përballen me sfidat bashkëkohore. Shërbimi i Gardës Kufitare Evropiane jo vetëm që koordinon operacionet detare me mjete lundruese ose ajrore, por edhe personel në vende të tilla si Greqia, Italia dhe Spanja. Ai koordinon përpjekjet e uljes në vende si Bullgaria, Rumania, Polonia dhe Sllovakia, dhe gjithashtu është e pranishme në shumë aeroporte ndërkombëtare evropiane.

Duhet të theksohet se nga të gjitha vendet anëtare të BE Gjermania kontribuon me shumicën e stafit në Frontex (21.8%). Indikativisht, vitin e kaluar, një mesatare prej 114 policësh gjermanë, autoriteteve doganore dhe administratave publike punonin për shërbimin e rojes kufitare evropiane. Lista e vendeve me shumicën e stafit pasohet nga Rumania, Franca dhe Hollanda