Gjermania vendi i dytë në botë për emigracionin

Rajoni

gjermania e vogel 1Gjermani renditet vendi i dytë më i popullarizuar për emigracionin dhe vjen pas Shteteve të Bashkuara. Gjithnjë e më shumë njerëz zgjedhin BE-në si një vendbanim afatgjatë, por Gjermania është pa vendi më i përzgjedhur për emigrantët klandestin, kjo sipas një një shtudimi të OECD, ku thekson se më shumë gjasa ky emigrim vjen për shkak të efekteve të krizës së eurozonës, por edhe të luftës së vendeve të ndryshme. Asnjë vend tjetër i industrializuar perëndimor nuk ka parë një rritje të emigracionit të lartë si atë në Gjermani. Sipas statistikave të fundit të mbledhura nga OECD, 465,000 të ardhurve u zhvendos në këtë vend më 2013 – më shumë se dyfishi i numrit në krahasim me 2007.

30% e emigrimit të brendshëm i BE është bërë në Gjermani

Në Evropë, Lëvizja nga vendet e treta, jashtë BE-së, u ul në rreth 950,000. Ndërkohë migrimi i brendshëm brenda BE-së u rrit në mënyrë të konsiderueshme. Në 2012, më shumë se një të tretën e emigrantëve të rinj në Gjermani kanë ardhur nga vendet e BE. Për shkak të krizës ekonomike, një numër më i lartë i njerëzve nga vendet e krizës-tejkalohen në Evropën jugore zgjodhi për të kaluar në vendet ekonomikisht të suksesshme të BE-së si Gjermania.

Vendi i parë për azilkërkuesit

Gjermania gjithashtu tregoi një rritje të konsiderueshme të numrit të aplikuesve për azil. Në 2013, një në pesë prej rreth 555.000 azilkërkuesit mes vendeve të OECD-së kanë bërë një kërkesë në Gjermani. 110,000 aplikacione për herë të parë janë paraqitur në Gjermani, në krahasim me 68.000 në Shtetet e Bashkuara dhe 60.000 në Francë. Aplikantët për azil vijnë me origjinën kryesisht nga Rusia, Serbia dhe Kosova, si dhe nga Siri.

Azil kërkuesit shumë vështirë për një emigracion afatgjatë

gjermani e vogel 2Por kërkuesit e azilit ka pasur vështirë për t’u pajisur me leje në emigracionin afatgjatë. Vetëm një pakicë e aplikantëve ka marrë një leje qëndrimi afatgjatë në Gjermani.  OECD vlerëson Gjermaninë në studimin për politikën e saj të punës. Sipas hulumtimit, shkalla e punësimit në mesin e emigrantëve u rrit pesë pikë që nga viti 2007 në 68% që është rritja më e madhe.

“Gjatë disa viteve të fundit, Gjermania ishte në gjendje për të mësuar shumë mësime rreth integrimit të tregut të punës për emigrantët,” tha Sekretari i Përgjithshëm i OECD,  z. Angel Gurria. Për të përmirësuar integrimin e emigrantëve shumë të kualifikuar në tregun e punës, OECD rekomandon përpjekje të intensifikuar për rritjen e njohjes së kualifikimeve të huaja. Edhe pse Gjermania në veçanti ka bërë përparim të rëndësishëm në këtë fushë, është e rëndësishme për të lidhur procesin e njohjes me trajnime shtesë dhe përvetësimin e gjuhës karrierës të orientuar, autorët treguar. Nivelet e larta të të miturve, me një sfond migracioni ishte diçka OECD tregohet si veçanërisht problematike në Gjermani. Ky grup përbën më shumë se një e treta e individëve të lindur jashtë vendit .