Greqi: Dryna në dyert dhe vajra makinash ne dysheme, forca policore në klasa ku mësohet shqip

1036

Me sabotim, ata u përpoqën të shtyjnë mësimet e shqiptarëve në një shkollë në Chania

Rreth 40 fëmijë me origjinë shqiptare në pasditen e së dielës u ulën në Gjimnazin e Parë të Chrysopigi për të ndjekur mësimet në gjuhën shqipe, pavarësisht nga përpjekjet e të disa të panjohurve, për të parandaluar ata nga kryerja e mësimeve, duke shkaktuar sabotim në shkollë  sot në këtë mëngjes., transmenton flashnews.gr në Kretë.

Mësuesit, institucionet dhe kolektivët u mblodhën në oborrin e shkollës për të shprehur mbështetjen e tyre në vetëkuptimin siç u theksua, të drejtën e fëmijëve për të mësuar gjuhën shqipe, ndërsa parulla kundër ksenofobisë dhe racizmit ishin vendosur në hyrjen e shkollës.

Mësimet normalisht u bën për dy orë, ndërsa jashtë shkollës kishte një forcë të fortë policore për të shmangur episodet e papritura.

 

Flashnews.gr vuri në dukje se Kryetari i Komitetit të Shkollës së Mesme, Antonis Vardakis më parë këtë mëngjes, u informua për një incident vandalizmi në shkollë dhe pas një autopsi në vend, ai gjeti se në të gjitha sallat e panjohura kishin hedhur vajra makinash derisa dyert ishin mbyllur në një karrige. Kishte një mobilizim të menjëhershëm dhe një punëtori e komunës pastroi klasat .

 

”Vendimi për të vazhduar kurset e gjuhës shqipe është një vendim unanim i Këshillit Bashkiak, është i njohur për kreun e arsimit të mesëm, z. Stelios Zervakis, ka kaluar një bord të komitetit të shkollës dhe një komunitet shkollor, të gjithë kanë një mendim pozitiv dhe prandaj nuk ka arsye për të anuluar e kurseve “, tha z. Vardakis

Në pasdite, në oborrin e shkollës, ELME Chania, Shoqata e Mësuesve dhe Kopshteve dhe organizatave dhe kolektivave të tjera morën pjesë në kurset e gjuhës shqipe, duke u dhënë përgjigje atyre që donin të parandalonin kërcënimin e kryerjes së mësimeve. Klima ishte festive duke dërguar një mesazh të solidaritetit dhe bashkëjetesës që u shpreh në fjalimet e përfaqësuesve të agjencive.Është një e drejtë e patjetërsueshme për fëmijët që duan të kenë një mësim të gjuhës amtare. Është e pakonceptueshme që ne si shoqëri nuk mund ta sigurojmë këtë për njerëzit që janë pranë nesh dhe jemi bashkëqytetarë tanë. Me vendimin unanim të këshillit të qytetit u vendos që mësimet u bënë këtu dhe ne të gjithë e mbrojmë këtë proces dhe madje siç thashë, edhe nëse ka pasur një problem, bashkia e Chania do të jetë e hapur për të përshtatur mësimet “.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: