Greqi: Fondet për refugjatët, 27.9 milionë euro janë shpenzuar vetëm për shiringa

640

Është Partia opozitare parlamentare e Potamit që ka ngritur në Parlament dyshimet lidhur me keto shpenzime, aq sa numri 45 here i kontratave u eshte dhene te njejtëvë persona, raportojnë mediat vendase.

Të dhënat nga ministria e mbrojtjes tregojnë se gati 80% e shumës së kontratave është për hotspot (qendrat e mikpritjes se refugjateve) të ishullit.

Vetëm në katër kompani janë dhënë, madje edhe pa tenderë publikë, veprat e ushqimit në hotspot të ishujve Lesvos, Samos dhe Kos. Për dy vjet, për këto ishuj janë lidhur gjithsej 302 kontrata me një buxhet total prej 30.4 milion €, prej të cilave 27.9 milionë euro janë për shiringa.

Ky është rezultati i përgjigjeve të dhëna nga ministritë përkatëse në Parlament, pas një pyetjeje nga anëtarët e Partisë Potamio. Duke ngritur një numër çështjesh legjitime që qeveria duhet t’i përgjigjet, ndërsa në të njëjtën kohë ankohet se përgjigjet e ministrive në vend të zvogëlimit të shqetësimeve rreth zhdukjes dhe keqmenaxhimit të fondeve i forcojnë ato.

Cilat janë këto përfundime shqetësuese?

Së pari, shumë qindra kontrata janë dhënë me caktim të drejtpërdrejtë. Së dyti, rinovimet e kontratave – deri në 45 herë – për të njëjtët njerëz

Së treti, “përmes negocimit” (!) Është dhënë pa tender publik.

Së katërti, u zhvilluan “konkurset paraprake” – “konkurse konkurrente”.

Më sipër, vëren Potami, përbëjnë praktikën e zakonshme të ndjekur për më shumë se dy vjet, edhe pse karakteri i jashtëzakonshëm i pritjes së refugjatëve migrues është bërë më i përhershëm.

Të dhënat nga Ministria e Mbrojtjes tregojnë se gati 80% e shumës së kontratave është për hotspot të ishullit. Pjesa më e madhe e këtyre parave është drejtuar nga detyra të drejtpërdrejta në një numër shumë të vogël të kompanive të caktuara hotelierike, “diçka që i referohet kushteve të njëjtit kartel”.

Shpenzimet për strukturat e refugjatëve të Ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare tregojnë se deri më tani janë lidhur 1,967 kontrata në shumën 112,077,099 euro, nga të cilat 88,563,087 janë ndarë për ushqim. Përsa i përket Atikës, kontratat ushqimore me një vlerë totale prej 31.4 milion euro janë përfunduar. Në shumicën e rasteve, kontratat e ushqimit nuk tregojnë kohëzgjatjen e tyre, as numrin e njerëzve që ushqehen.

Pyetje të ngjashme lindin për kostot e infrastrukturës. Tipike është shembulli i Veria, ku nga 328 kontrata – prej 8.5 milion – vetëm 41 u ndanë me tender publik. Për spitalet në Greqinë Veriore (Kavala, Selanik, Giannitsa, Tsepelovo, Konitsa) janë shpenzuar pothuajse 19 milionë euro, me 594 kontrata, shumica e tyre direkt ose përmes procedurës së negociuar pa publikimin për konkurrim.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: