Në pesë vitet e fundit, dy milionë emigrantë hynë në mënyrë të paligjshme në Evropë

648

Epiqendra e fushatës zgjedhore të vitit 2019 do të jetë emigracioni, i cili nxit bisedimet midis “28” të Bashkimit Evropian. Numri i migrantëve të parregullt që kalojnë Mesdheun u kthye në nivelin para krizës të verës së vitit 2015, sipas gazetës franceze Liberation.

Nga një milion atë vit, me shumicën e të ardhurve kryesisht nga refugjatët sirianë, numri ka rënë në 390,000 në 2016 dhe 186,000 në vitin 2017. Që nga janari 2018, më pak se 100,000 njerëz kanë hyrë ilegalisht në territorin evropian, 78,000 prej tyre me anije . Në përgjithësi, në pesë vjet, 2 milionë emigrantë hynë në mënyrë të paligjshme në Evropë (0.27% e popullsisë së kontinentit) dhe më shumë se 13.000 vdiqën duke u përpjekur për të arritur ne brigjet e Evropës.

Harta e flukseve migratore ka ndryshuar. Rruga Turqi-Greqi, e cila ishte rruga e zakonshme për 85% të emigrantëve në vitin 2015, është zvendosur vitin e kaluar ishte vitin e kaluar në rrugën e ashtuquajtur “Mesdheut Qendror” (Libia-Itali), ku përbën dy të tretat e ardhësve emigrantë.

Në 2018, dera e parë e emigrantëve në Evropë është Spanja (përmes Marokut) me 40% të ardhurish të paligjshëm. Maroku njoftoi se ka penguar 54,000 përpjekje për të shpëtuar dhe çmontuar 74 rrjete kriminale të trafikimit njerëzor.

Çështja e emigracionit është bërë çështja “e nxehtë” e debatit midis BE-së. dhe vendet e Magrebit, një zonë sigurie midis Evropës dhe Afrikës. Udhëheqësit europianë, të cilët nuk mund të bien dakord mbi një politikë të imigracionit, gjithnjë e më shumë po insistojnë të mbështeten në vendet në bregun jugor të Mesdheut për të bërë punën e “pista”.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: