Greqi: MPJ mbështet perspektivën evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor

272

Dje MPJ e Greqisë ka dalë me një njoftim zyrtar se Greqia ka mbështetur perspektivën evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor me kalimin e kohës, është dërguar nga Ministria e Jashtme. “Një perspektivë që kishte si pikënisje Samitin e Selanikut në 2003, në të cilin Greqia ka qenë një ndihmës i vendosur në ndjekjen e konsolidimit të stabilitetit dhe sigurisë rajonale” shënon në deklaratën e saj, duke theksuar se ky pozicion, siç theksohet nga Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis dje, në Këshillin Evropian në Bruksel, mbetet një nga akset kryesore dhe të pandryshuara të politikës së jashtme greke.

Në këtë kontekst, Ministria e Punëve të Jashtme sqaron se Greqia do të vazhdojë të mbështesë përpjekjet përkatëse të vendeve të rajonit për të përmbushur kushtet e kërkuara për t’u bashkuar me familjen tonë më të gjerë evropiane.

Për ta arritur këtë, MPJ në deklaratën e saj shton se, “i inkurajon ata të qëndrojnë të përqendruar në rrugën e reformave që mund të ndikojnë vetëm pozitivisht në afrimin e tyre me Bashkimin Evropian dhe jetën e qytetarëve të tyre”. Në të njëjtën kohë, “u bën thirrje shteteve anëtare të BE-së që të punojnë së bashku për të zbatuar perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor për të mirën e rajonit dhe të vetë Evropës”.

Burimet diplomatike: Pozicioni i qëndrueshëm i Greqisë për mos përfshirjen në punët e brendshme të vendeve të treta

Sa i përket zhvillimeve të mundshme politike në Maqedoninë veriore, Greqia përsërit pozicionin e saj të vendosur për të mos ndërhyrë në punët e brendshme të vendeve të treta, thonë burimet diplomatike.

Ministria e Jashtme, në një deklaratë, dërgoi mesazhin se, Greqia ka kohë që ka mbështetur perspektivën evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe e bëri të qartë se Greqia do të vazhdojë të mbështesë përpjekjet përkatëse të vendeve të rajonit për të përmbushur kushtet e kërkuara në mënyrë që të plotësojë kushtet e kërkuara për integrimin në familjen evropiane.

Për ta arritur këtë, ai shënon në deklaratën e tij, “i inkurajon ata të qëndrojnë të përqendruar në rrugën e reformave që mund të ndikojnë vetëm pozitivisht në afrimin e tyre me Bashkimin Evropian dhe jetën e qytetarëve të tyre”.