Greqi / Profesori Tsiodras: Ja sa kërcënuese është coronavirusi i ri kinez

315

Nga 400 punonjës të shëndetit Wuhan që ranë në kontakt me pacientë, nuk u raportuan simptoma të sëmundjes,  Sotiris Tsiodras, Profesor i Patologjisë – Sëmundje infektive të Shkollës së Mjekësisë së Qendrës Kombëtare të Shëndetit Publik (EODY).

Gjatë intervistës dhënë për “Jatronet” u shpreh se : Më pak e rrezikshme është coronavirusi i ri i Kinës, nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes 2002-2003 (SARS) dhe Sindromi përkatës i Lindjes së Mesme (MERS) të vitit 2012, i cili gjithashtu kishte shkaktuar coronaviruse.

Coronavirusi i ri “2019 – nCoV”, i nisur nga Wuhan i Kinës, ka më pak transmetueshmëri dhe vdekshmëri, dhe fillimisht u vlerësua se nuk ishte transmetueshme nga njeriu në njeri.

Sipas vlerësimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO), ky është një coronavirus i ri me transmetueshmëri të ulët dhe vdekshmëri të zvogëluar në krahasim me SARS dhe MERS.

Nga e deritanishmja, rezulton të jetë një coronavirus, i cili është i vështirë për t’u transmetuar nga njeriu në njeri. Vlerësimi fillestar i OBSH-së është ai i 400 punonjësve të shëndetit Wuhan që erdhën në kontakt me pacientët, asnjë simptomë nuk ishte e pranishme.

 I pyetur për masat që po merren për të parandaluar një shpërthim në Greqi, ai theksoi se: Mundësia e një shpërthimi në Greqi është e kufizuar, pasi vendi ynë nuk ka lidhje ajrore të drejtpërdrejtë me zonën ku janë regjistruar shpërthimet e para.

Më pak e rrezikshme është coronavirusi i ri i Kinës, nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes e 2002 – 2003 (SARS) dhe Sindromi përkatës i Lindjes së Mesme (MERS) të vitit 2012, i cili gjithashtu kishte shkaktuar coronaviruse.

Lidhur me shpërthimin e këtij virusi profesori u shpreh se : Sipas të dhënave nga Agjensia Evropiane e Kontrollit të Sëmundjeve Infektive (ECDC), shpërthimet e virusit të ri, i cili ka përcaktimin provizor “2019 – nCoV”, janë identifikuar edhe në zona të tjera të Kinës, si Pekin dhe Guangdong. Ato janë regjistruar edhe në Tajlandë, Japoni dhe Korenë e Jugut.

Ekspertët në Agjenci vërejnë se transmetimi nga coronavirusi nga njeriu në njeri është konfirmuar, por nevojiten më shumë të dhëna për të kuptuar mënyrën specifike të transmetimit. Burimi i infeksionit mbetet i panjohur, por ende mund të jetë aktiv. Prandaj, mundësia e infeksionit për udhëtarët që vizitojnë Wuhan duke pasur kontakte të ngushta me transportuesit coronarë konsiderohet e moderuar. Rreziku i transmetimit të tij në vendet e Bashkimit Evropian është gjithashtu i moderuar.

Sidoqoftë, Epidemiologët janë të shqetësuar për festimet e ardhshme të Vitit të Ri Kinez në fund të janarit. Vlerësohet se do të ketë një vëllim të rritur të udhëtarëve drejt nga Kina, duke rritur shanset për të importuar koronën.