Greqi : Rriten subvencionet për energjinë elektrike dhe gazin për muajin prill

Çmimi mesatar i energjisë elektrike në bursën greke për periudhën deri të premten e kaluar ishte 321,49 euro për megavat orë, krahasuar me 211,71 euro që ishte çmimi mesatar në muajin shkurt.

Rritja e subvencioneve të energjisë për familjet dhe bizneset do të përfshijë “paketën” për adresimin e efekteve të krizës energjetike që do të shpallet javën e ardhshme, pa përjashtuar ndërhyrje të mëtejshme të menjëhershme për uljen e çmimeve të karburanteve, të paktën në afat të shkurtër.

Rritja e subvencioneve do të zbatohet në muajin prill bazuar në të dhënat e tregjeve të energjisë në muajin mars, të cilat deri më tani janë shumë negative. Çmimi mesatar i energjisë elektrike në bursën greke për periudhën deri të premten e kaluar ishte 321,49 euro për megavat orë, krahasuar me 211,71 euro që ishte çmimi mesatar në muajin shkurt. Në Holandë, çmimi ndërkombëtar në bursën holandeze arriti një rekord të të gjitha kohërave javën e kaluar, duke arritur deri në 345 euro për megavat orë, për t’u përshkallëzuar më pas, në nivelin e 130 euro për megavat orë në fund të javës. Në nivelin e konsumatorit fundor, çmimi i shitjes së gazit nga një furnizues i madh arriti në 0,09705 euro për kilovat orë në shkurt, pra më i ulët se në janar kur arriti në 0,12531 euro, por tre herë më i lartë se vitin e kaluar (në shkurt 2021 korrespondon çmimi ishte 0,02976 euro për kilovat orë).

Kujtohet se për muajin mars subvencionet janë:

– Për konsumatorët familjarë (tarifat lundruese, shtëpia e parë), 150 euro për megavat orë për 155 kilovat orët e para të konsumit mujor dhe 110 euro për megavat orë për konsum nga 156 deri në 310 kwh. Kështu, totali i subvencionit është caktuar në 40.03 euro.

– Për Tarifën Sociale Familjare subvencioni mbetet në 170 euro për megavat orë për 310 kilovat orët e para (në vend të 300) pa kushtin e vendbanimit të parë.

– Për konsumatorët biznesorë, me tarifa të luhatshme të furnizimit me energji elektrike, pavarësisht tensionit, subvencioni mbetet në 65 euro/MWh për të gjithë konsumin mujor.

– Për gazin natyror, subvencioni shtetëror në muajin mars mbetet 20 euro për megavat orë ngrohje për të gjithë konsumatorët (vendas dhe jo vendas, përveç prodhuesve të energjisë elektrike).

Burimi : Tv Skaj