Greqi : Sulmet raciste në rritje, më shumë se 130 viktima për 2018

782

Sulmet e dhunshme dhe raciste ndaj migrantëve dhe refugjatëve në Greqi kanë një rritje në vitin e fundit, sipas gjetjeve të një raporti të ri të lëshuar nga organizata RVRN (Rrjeti i Rregjistrimit të Dhunës Raciste).

Raporti tregon një prirje shqetësuese dhe të rrezikshme në Greqi. Nga janari deri në dhjetor 2018, kishte të paktën 117 incidente të dhunës raciste, me më shumë se 130 viktima, sipas RVRN. Në 63 për qind të këtyre incidenteve, dhuna u drejtohej migrantëve, refugjatëve ose atyre që i mbështesin. Numri i përgjithshëm i incidenteve anti-migrante u rrit me 117 për qind nga viti 2017 deri më 2018.

Në 74 incidente janë në shënjestër emigrantët apo refugjatët, origjinës etnike, fesë, ngjyrës, shoqatat e huaja, mbrojtësit e të drejtave të njeriut për shkak të lidhjes së saj me refugjatët dhe emigrantët.

Në 6 raste të qytetarëve grekë ishin në shënjestër për shkak të ngjyrës, me origjinë të huaj apo përkatësisë etnike.

Në 9 raste ishin në shënjestër vendet e shenjta ose simbolike hebreje dhe në 59 raste ata ishin në shënjestër më shumë se një viktimë, ndërsa në 63 raste sulmi është kryer nga një grup (të paktën 2 persona).

Sekretari i Përgjithshëm për transparencë dhe të Drejtat e Njeriut, Maria Janakaks  theksoi në fjalën e saj se, lufta kundër dhunës raciste mbetet një nga prioritetet e Sekretariatit të Përgjithshëm dhe rikujtoi nismat e rëndësishme që janë marrë me bashkëpunimin e organizatave dhe prokurorëve ndërkombëtarë. Ajo theksoi rëndësinë e bashkëpunimit me institucionet e shoqërisë civile përmes Këshillit Kombëtar kundër Racizmit dhe Intolerancës dhe ranë dakord se trajtimin e racizmit dhe dhunës raciste është një betejë e vazhdueshme.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: