Greqi / Vdes në moshën 98-vjeçare Manolis Glezos , simboli i Rezistencës Kombëtare

316

Trishtim në të gjithë Greqinë dhe botën politike për një nga njerëzit që ka shënuar politikën Greke dhe jo vetëm Historinë. Ai lindi në 1922 në Naxos Apeiranthos. Ai ishte një politikan i majtë, luftëtar deri në minutën e fundit dhe një hero i Rezistencës Kombëtare, gazetar dhe shkrimtar.

Së bashku me Lakis Santa, ata ishin protagonistët e një prej akteve të para të rezistencës në Greqinë e okupuar gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke ulur flamurin e Gjermanisë naziste nga shkëmbi i Akropolit në natën e 30 – 31 maj 1941.

Jeta në politik

Manolis Glezos ka qenë aktiv në politikë edhe sot e kësaj dite. Ai ishte anëtar dhe kryetar  i së majtës së Bashkuar Demokratike (EDA), më vonë anëtar i Lëvizjes Socialiste Pan-Helenike (PASOK), Anëtar i Koalicionit të së Majtës, Lëvizjes dhe Ekologjisë (SYN) dhe Koalicionit të Majtë (SYRIZA). Nga viti 2014 deri në 2015 ai ishte anëtar i deputetit të SYRIZA-s, ndërsa në shtator 2015 ishte kryetar i zonës elektorale të LA.E por nuk arriti të zgjidhej.

Sekreti i jetëgjatësisë

Në vitin 2017, ai zbuloi në një konferencë ndërkombëtare “sekretin”, sepse ai ishte ende i ri, duke thënë se jetonte për shokët e tij të humbur.

Për ata që nuk ekzistojnë më. Para çdo beteje ne mblidheshim dhe bisedonim. Dhe thonim: Nëse ti jeton, mos më harro. Nëse nuk e gjeni plumbin kur takoni njerëz në rrugë, do të më thoni edhe mëngjes të mirë. Dhe kur të pini verë do të pini edhe verë nga unë. Dhe kur të dëgjoni spërkatjen e valëve, do të dëgjoni edhe për mua. Dhe kur të dëgjoni erën që kalon nëpër gjethe dhe dëgjoni flladin, do ta dëgjoni edhe për mua. Dhe kur vallëzoni, do të vallëzoni edhe për mua! A mund ta harroj këtë botë, a është e mundur? “

Njoftimi i spitalit

Spitali Herikos Dunan ku u shtrua në spital Manolis Glezos lëshoi njoftimin e mëposhtëm:

“Me pikëllim të thellë, administrata e Qendrës Spitalore Herikos Dunnan njofton humbjen e Manolis Glezos. Luftëtari republikan dhe simboli i Rezistencës Kombëtare vdiq sot, 30 Mars 2020, në 13.15 ‘, në moshën 98 vjeç, nga dështimi i zemrës.