Greqia dergon 7 mijë trupa ushtarake për “mburojën” e Evros dhe Egjeut

Greqi

Zgjedhja strategjike e Ministrisë Kombëtare është forcimi i “mburojës” së Evros dhe Ishujve. Kjo është një pjesë integrale e projekteve aktuale riorganizimit të Forcave të Armatosura. Plani i riorganizimit të Forcave të Armatosura, i cili tashmë është në veprim, parashikon përmirësimin e Administratës Supreme Ushtarake të atdheut dhe të ishujve në “Administratë” ose “Shtabin e Arqipelagut”.

Kështu, në nivel hierarkie, piramida e re do të ngrihet nën Shtabin e Përgjithshëm të Mbrojtjes Kombëtare, Ushtrinë e Parë, me një komandant lokal në një ishull, i cili normalisht do të vijë nga Ushtria tokës. Nën urdhrat e komandantit lokal, do të jenë njësitë dhe mjetet e Forcave Ajrore dhe të Marinës në mbështetje.

Themelimi i Komandës së Luftës së Veçantë, siç ka theksuar ministri i Mbrojtjes kohët e fundit, pritet të çojë në suksesin e një qasjeje dhe përmirësimin cilësor të stafit dhe njësive. Përveç kësaj, kjo do të ndihmojë në përputhje me standardet moderne të aleancës dhe do të zhvillojë aftësi për të adresuar sfidat moderne të sigurisë, kërcënimet asimetrike – hibride.

Në të njëjtën kohë, siç është paralajmëruar nga Ministri i Mbrojtjes Kombëtare, pritet transferimi i personelit në ishujt e Egjeut dhe Evros. Tashmë, gjatë ditëve të ardhshme, 3.500 persona do të transferohen në ishuj, në forcën e ACSDN, dhe një tjetër 3.500 personel të përhershëm dhe të armatosur do të transferohen në Evros.