Greqia mbyll dyqanin e karburantit per shqiptaret ne Kakavije (vendimi ne foto)

Greqi

Eshte mbyllur dyqani i karburantit “pa taksa” që operonte në stacionin kufitar të Kakavijës, duke vene ne veshtiresi mijera mjete shqiptare qe operojne vendin fqinje.

Dyqani i shërbimit te karburantit eshte mbyllur nga Rajoni i Epirit dhe pas një vendimi të nënshkruar nga Drejtori i Autoritetit të Pavarur të të Ardhurave Publike dhe kishte të bënte me stacionet ne Kipi, Kakavija dhe Evzoni

 Vendimi u lëshua në fillim të verës, ndërsa vlen të përmendet se Greqia ishte dënuar nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë, e cila kishte konstatuar se heqja e produkteve të naftës pa akcizë në kufirin grek me vendet e treta është në kundërshtim me Legjislacionin e Komunitetit

Vendimi i Gjykatës Evropiane të Drejtësisë kishte të bënte me me dyqane te artikujve te taksave falas (AE) që operojnë një stacion shërbimi që funksionon si një depo tatimore në stacionet kufitare të Evros, Kakavia dhe Evzones, dmth në zonat që kufizohen me vendet e treta – Turqia, Shqipëria dhe IRJM.

Në këto dyqane shtetasit e vendeve të treta ( shqiptaret)  mund të marrin karburant pa taksa për t’u furnizuar me karburant automjetet e tyre të regjistruara në vendet e treta para se të largohen nga territori i BE duke kaluar kufirin tokësor. Dyqani i shërbimit u rihapë në vitin 2011 pasi ishte mbyllur  në vitin 2006 ku me pas pati shume reagime. Disa vjet më vonë, stacioni i shërbimit në Kakavia erdhi në fund, gjë që padyshim e kënaq industrinë e stacioneve të benzinës.