Kampi i paraburgimit për emigrantët: Një vizion i ferrit në Chios ( Reportazh)

Emigracioni

Nga Charlotte Boitiaux /

Një vit pas nënshkrimit të marrëveshjes së refugjatëve midis Europës dhe Turqisë, gati 60,000 emigrantë janë ende të mbërthyer në Greqi. Çfarë është jeta për ta?

Teli me gjemba aq larg sa syri mund të shohë, një hapësirë ​​e kontejnerëve të bardhë për strehim në mes të një peizazhi mesdhetar të gjelbër të gjelbër, të djegur gjatë nga dielli. Mirë se erdhët në kampin e refugjatëve në qendër të ishullit të Kios, larg qytetit, detit, larg syve të banorëve vendas. Rreth 1,500 burra migrues, gra dhe fëmijë banojnë në këtë sferë të portave dhe pllakave metalike. Numri i refugjatëve që jetojnë këtu nuk i afrohet 4.000 banorëve që jetojnë aktualisht në ishullin fqinj të Lesbos, por kushtet në të dyja vendet janë po aq të deformuara.

Edhe këtu, kampi është i mbushur me mbeturina dhe ndyrësi. Era në vende është e padurueshme. Edhe këtu, ankesat e banorëve kryesisht sirianë rreth përbuzjes, madje edhe keqtrajtimit të autoriteteve, janë legjendë.

Qendra e paraburgimit e drejtuar nga qeveria greke, është një nga pesë “pikat e nxehta” (qendrat e regjistrimit të migrantëve) të vendit, ku autoritetet përcaktojnë se kush është një emigrant ekonomik dhe kush është refugjat politik. Shumë prej tyre janë bllokuar atje që kur marrëveshja e refugjatëve midis Ankarasë dhe Bashkimit Evropian, e cila lejoi kthimin sistematik të emigrantëve në Turqi, hyri në fuqi në mars 2016.

Rutina e përditshme e migrantëve në përbëhet nga pritja dhe izolimi sepse procesi i “sorting” kërkon kohë. Procedurat administrative duhet të kryhen në pikën e nxehtë, gjatë orarit të punës të zyrës së informacionit të vogël në hyrje të kampit, të mbingarkuar nga popullata e kampit.

“Kemi mbetur këtu”

Najahu pret informacion për bashkimin familjar që nga ardhja e saj nëntë ditë më parë. “Burri im është në Gjermani,” thotë nëna siriane e pesë fëmijëve. “Unë vetëm dua të flas me dikë për atë që duhet të bëj, por kurrë nuk shoh askënd”. Nouroz ankohet për çështje mjekësore. “Kanë kaluar nëntë ditë që kur kam arritur në këtë kamp dhe kam kërkuar të shoh një mjek që nga dita e parë sepse jam i sëmurë”, thotë ajo. “Por askush nuk përgjigjet. Ne kemi mbetur këtu, madje OJQ-të janë të pakta.”

Gjatë dy orëve InfoMigruesit ku qendruan, autoritetet greke ishin të padukshme. Zyra e informacionit u mbyll në orën 14 të asaj dite. Rojet e sigurisë nuk u gjetën askund, megjithatë shumë gra ndjehen të kërcënuara dhe kërkojnë më shumë mbrojtje. “Çdo natë, ka konflikte midis afganëve dhe arabëve, midis grupeve të ndryshme etnike”, thotë Nouroz. “Kam frikë se diçka do të ndodhë me vajzën time, nuk e lë gjithmonë.” Najahu i bëri jehonë asaj: “Është ferr këtu, nuk guxojmë të shkojmë në dushe, sepse ata janë pranë burrave, jemi gjithmonë në vigjilje, nuk ndihemi kurrë të sigurtë, nuk është një vend për familjet . “Vendndodhja e kampit shton ankthin. “Ne jemi në mes të askund, ka vetëm kodra rreth nesh, nuk më pëlqen të shfaros nga bota”, thotë një tjetër emigrant, duke mbajtur një pellg nën krahun e tij në rrugën e tij për të larë rrobat e tij. “Nuk është mirë, çfarë ndodh këtu.”

“Mos u mashtroni nga qetësia që shihni”

Atmosfera është e qetë gjatë ditës. Në mesditë burrat pushojnë, dhe fëmijët flenë jashtë në hijen e kontejnerëve në qilima të papastërtisë, ajri që shumë mbyt në strehimore. Ka pak zhurmë, pavarësisht mijëra banorëve.

Mos u mashtroni nga qetësia që shihni. Prisni deri në orën 17 … “thotë Jules, një nigerian që i është dhënë statusi i refugjatit, por që erdhi për të vizituar miqtë e tij. Në orën 17:00, një autobus komunal vjen për të marrë njerëz që duan të shkojnë në qytet për një shëtitje ose për të drejtimin e disa porosive. Në Chios funksionon një ose dy herë në ditë. “Kur arrin autobusi, njerëzit shkojnë të çmendur, luftojnë për të hyrë brenda. Policia duhet të ndërhyjë, dhe ata marrin dhunë … Pothuajse çdo herë, ajo merr aq keq që autobusi nuk merr askënd dhe lë të zbrazët “.

Mbyllja e Soudës, kampi i dytë në Chios

Autobusi gjithashtu i shërben kampit të refugjatëve Souda në qendër të Chios Town. Souda, shtëpia e rreth 300 vetëve, është kampi i dytë në ishull. Është planifikuar të mbyllet deri në fund të vitit, sepse qeveria greke dëshiron të konsolidojë të gjithë migrantët e ishullit në një vend – në Vial. Mbyllja dhe konsolidimi i mundshëm është në sajë të marrëveshjes BE-Turqi, e cila ka ndihmuar në uljen e fluksit të emigrantëve gjatë vitit të kaluar.

“Kishte më shumë se 1.000 në kulmin e krizës, sot ka pak më shumë se 300”, tha Evgenia Spirou, drejtoresha e Mjekëve të Botës (MdM) për kampin. As qeveria as OJQ-të nuk shqetësohen më për arritjet e reja.

“Në Souda mbeten vetëm burra, shumica dërrmuese e grave dhe fëmijëve tashmë janë transferuar në Athinë,” tha Spirou. Të gjithë migrantët në Chios së shpejti do të jenë të padukshme për banorët e ishullit. Në muajt e fundit para mbylljes së saj, atmosfera në Souda është e ndryshme nga ajo këtu. Këtu, emocionet e emigrantëve janë të dukshme. Agresioni i tyre gjithashtu. Disa banorë, dukeshin

Pra, shumë njerëz në një hapësirë ​​të mbyllur; ajo kurrë nuk mund të punojë ‘

Kampi në Souda ka pjesën e vet të problemeve: trafikimi i drogës, luftimet dhe bandat që zgjidhin rezultatet, shpjegon Spirou. “Ndonjëherë ata nuk janë as të vetëdijshëm për atë që po bëjnë, ata janë kaq të droguar derisa nuk kuptojnë asgjë …”, thotë Ousmane, një doktor që punon me MDM që kryen konsultime në enën e tij mjekësore në hyrjen e kampit .

Migrantët që jetojnë atje gjithashtu përshkruajnë një atmosferë negative. “Arabët dhe afrikanët këtu nuk shkojnë së bashku, ka gjithmonë probleme, ka tri deri në katër luftime në javë”, thotë Maréchal, një kameroonez rreth 20 vjeçar, i cili përfundoi në Greqi pasi nuk pranoi të përpiqej të merrte në Evropë përmes Libisë. “Po pyes veten se çfarë do të ndodhë kur ne të gjithë jemi në kamp. Mund të jetë shpërthyese. Ne kemi dëgjuar se është më keq se këtu, atje”.

Marshalli ka frikë nga transferimi në “kampin ferr”, por është dhënë dorëheqje. “Nuk ka zgjedhje, këtu ose atje, do të jetë e njëjta dramë në të dyja rastet”, thotë ai, duke përfunduar duke larë fiqtë e tij në hyrjen e kampit, ndërsa miku i tij Marcel, gjithashtu Kameronias, është dakord: “Kur ju vendosni kaq shumë zemërim , njerëz të frustruar, së bashku, në një hapësirë ​​të mbyllur, kurrë nuk mund të punojë … “

burimi: /infomigrant/