Kërkojnë azil ekonomik / Gazeta “Daily Mail” publikon shifrat, sa shqiptarë kanë hyrë ilegalisht gjatë verës

Bota

Më shumë se 18 mijë emigrantë të paligjshëm kanë kaluar Kanalin nga drejt Birtanisë së Madhe me varka të vogla gjatë kësaj vere, bëjnë me dije autoritetet angleze.

Të dhënat e reja vijnë pasi një raporti në gazetën “Daily Mail” që pretendonte se shumë nga ata që kishin kaluar Kanalin në gjashtë javët e fundit ishin emigrantë ekonomikë nga Shqipëria, jo refugjatë.

Sipas raportit të inteligjencës ushtarake, zyrtarët e mbrojtjes besojnë se nëntë grupe konkurruese të krimit të organizuar po synojnë Britaninë. Grupet kontrabanduan gjithsej 2,862 emigrantë përmes Kanalit midis 1 qershorit dhe 12 korrikut, ku shumë prej tyre përdornin varkat me ajër nga prodhuesit në Kinë.

1,075 nga ata që kaluan kalimin ishin nga Shqipëria, një vend që raportet thonë se nuk është zonë lufte.

“Megjithatë, organizatat bamirëse kanë kundërshtuar pretendimin se Shqipëria është një vend i sigurt edhe pse nuk është në luftë, dhe kundërshtojnë pretendimin se ata që kalojnë Kanalin nga Shqipëria janë emigrantë ekonomikë”, raporton The Guardian.

Organizata bamirëse Love146, e cila punon me të rinjtë viktima të trafikimit, shkroi në Tëitter se të rinjtë shqiptarë përbënin një nga grupet më të mëdha të fëmijëve të trafikuar çdo vit në Mbretërinë e Bashkuar. Organizata bamirëse shtoi se Shqipëria që nuk është në luftë nuk do të thotë se është një vend i sigurt për t’u kthyer.

Lauren Starkey, një punonjëse sociale me organizatën bamirëse, shkroi në Tëitter: “Dhuna, kërcënimet, mashtrimi, skllavëria e borxhit. Të gjitha teknikat e përdorura për trafikimin e të rinjve shqiptarë në Britani. Vendi mund të mos jetë në luftë, por nuk është paqësor apo i sigurt për të mbijetuarit e atij abuzimi.”