Këshilli i Evropës : “Stop Soros!”

891

E ashtuquajtura “Stop Soros!” paketa parashikon dënime të ashpra për organizatat e shoqërisë civile që ofrojnë shërbime për migrantët duke përfshirë ndihmën humanitare për azilkërkuesit duke pritur të njohin fatin e tyre në kontejnerë në kufirin jugor dhe ndihmë juridike për refugjatët që dëshirojnë të bëjnë një kërkesë për azil. Propozimet gjithashtu përfshijnë një taksë prej 25 përqind për financimin e OJQ-ve të huaja dhe sanksione të tjera, duke përfshirë ndalimin e përgjithshëm të “agjentëve të huaj’.

Masat janë një gur themeli i fushatës zgjedhore të një partie që ka nxitur furi publik kundër emigrantëve dhe Soros për vite me rradhë. Dhe sondazhet e opinionit tregojnë se kjo është një taktikë fituese pasi Fidesz aktualisht është duke votuar rreth 53 përqind.

Kritika nga Këshilli i Evropës

Këshilli i Evropës ka shprehur shqetësimin e tij lidhur me propozimet. “Unë jam shumë i shqetësuar për paketën e masave të shpallura nga qeveria hungareze nën emrin “Stop Soros”. Nëse miratohen nga parlamenti ata do të vendosin kufizime të mëtejshme arbitrare në punën e domosdoshme të OJQ-ve dhe mbrojtësve të të drejtave të njeriut në Hungari,” Komisioneri i Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, Nils Muižnieks, thotë.

Paketa … paraqet kërkesat administrative dhe financiare që kufizojnë lirinë e shoqërimit. Kufizime të tilla nuk mund të konsiderohen të nevojshme në një shoqëri demokratike dhe prandaj janë në kundërshtim me standardet ndërkombëtare,” vazhdoi Muižnieks. Në përgjithësi, paketa është “stigmatizuese dhe pa dyshim do të ketë një efekt parandalues ​​ndaj OJQ-ve, por gjithashtu edhe mbi donatorët dhe mbi njerëzit që punojnë për dhe me këto organizata“.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: