Korridoret e para humanitare nga Libia, 162 emigrantë në Itali

949

Një grup emigrantësh kanë arritur në Itali nëpërmjet një ‘korridori humanitar’ që synon të sjellë njerëzit nga kampet në Libi për siguri në Evropë. Korridoret janë një iniciativë e qeverive italiane dhe libiane bashkë me Kombet e Bashkuara…

Një total prej 162 grave dhe fëmijëve zbritën në Itali nga një avion ushtarak C130. Vetëm 12 orë më parë, ata kishin qenë në një nga qendrat e ndalimit të Tripolit për emigrantë të parregullt.

Atyre u është dhënë kalimi i sigurt në Itali përmes të parës të ashtuquajturit korridor humanitar nga Libia, pjesë e një marrëveshjeje midis qeverive italiane dhe libiane, OKB dhe Konferencës Ipeshkvin Italiane (CEI).

Emigrantët u zgjodhën për kalimin nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë, UNHCR, bazuar në gjendjen e tyre shumë të brishtë.

Të liruar nga qendrat libiane, integrimi në Itali

Që nga fillimi i vitit, ne kemi bërë 995 vizita në qendra dhe kemi arritur të lirojmë 1,200 njerëz”, tha Drejtori i Libisë i UNHCR-së, Roberto Mignone.

Por ne mendojmë se në vitin e ardhshëm këto shifra do të rriten dhe ne do të arrijmë të evakuojmë nga Libia ndërmjet 5,000 dhe 10,000 njerëz në gjendje të brishtë, tha ai.

Qeveritë italiane dhe libiane ranë dakord mbi korridorin në mënyrë që migrantët të jenë në gjendje të arrijnë në Evropë në mënyrë të sigurtë me avion, në vend që të paguajnë mijëra dollarë për kontrabandistët dhe të rrezikojnë vdekjen në det. Pasi në Itali, migrantët do të regjistrohen nën sistemin kombëtar të mbrojtjes për azilkërkuesit dhe refugjatët (SPRAR), dhe do të organizohen në të gjithë vendin. Të gjithë emigrantëve u është dhënë statusi i mbrojtjes ndërkombëtare.

Korridoret e mëparshme humanitare kanë lejuar më shumë se 1,000 refugjatë sirianë për të arritur në Itali.

“Ky është vetëm fillimi”

Duke përshëndetur grupin e emigrantëve nga Libia, Ministri i Brendshëm i Italisë, Marco Minniti, e përshkroi atë si një ditë historike.

Për herë të parë, falë punës së jashtëzakonshme të shumë njerëzve, një kanal ligjor humanitar është hapur nga Libia në Evropë”, tha Minniti.

Minniti  falënderoi qeverinë libiane të kryeministrit Fayez al-Sarraj dhe CEI, të cilin ai tha “e nisi iniciativën” dhe e solli atë përpara me qeverinë italiane.

Ne arritëm t’i sjellim gratë dhe fëmijët në siguri, largimin e tyre nga trafikantët e njerëzve. Sot, Italia ka shkruar një faqe të mrekullueshme solidariteti dhe mirëpritjeje. Ky është vetëm fillimi. Ne do të vazhdojmë të punojmë me UNHCR-në sipas parimit që ne kemi mbështetur gjithmonë: luftimin e paligjshmërisë për të ndërtuar ligjshmërinë e vërtetë”, tha Minniti.

Në një intervistë me të përditshmen italiane La Repubblica, Minniti tha se në vitin 2018 deri në 10,000 refugjatë do të jenë në gjendje të arrijnë në Evropë pa rreziqe, ndërsa 30,000 migrues pa të drejtën e azilit (sipas objektivave të Organizatës Ndërkombëtare për Migrim) të aftë për t’u kthyer në shtëpi me riatdhesime vullnetare (këtë vit 18,000 kanë bërë tashmë këtë).
Këtë e pëlqejnë %d blogues: