U trefishuan ardhjet e emigrantëve në Spanjë në vitin 2017

877

Ardhjet e emigrantëve nga deti në Spanjë u trefishuan në vitin 2017 në vitin e kaluar, kryesisht për shkak të rritjes së numrit të algjerianëve dhe marokanëve, ndërsa mbi 200 vdiqën duke u përpjekur për të bërë kalimin.
“Në fund të vitit, raporti është shkatërrues,” tha në një deklaratë Komisioni Spanjoll për Refugjatët (CEAR), i cili mbron të drejtën e azilit.

Gati 21,500 njerëz mbërritën në det në brigjet jugore të Spanjës midis 1 janarit dhe 20 dhjetorit, nga 6,046 në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM).

Numri i vdekjeve është rritur gjithashtu. Deri më tani këtë vit, 223 persona kanë vdekur ose janë zhdukur gjatë përpjekjes për të arritur në Spanjë me anije, 95 më shumë se në vitin 2016. Shumica e dërrmimeve të detit raportohen përgjatë ngushticës së Gjibraltarit, që është kalimi më i ngushtë i Detit Mesdhe që ndan Spanjën nga Maroku. Kontrabandistët transportojnë emigrantë në Spanjë në anije të rrënuara prej druri, në anije të frymëzuara, madje edhe në ski, duke i akuzuar qindra euro për udhëtimin. 

Ne po vuajmë presion migrues në të gjithë zonën e Mesdheut,” tha ministri i brendshëm i Spanjës, Juan Ignacio Zoido, në një intervistë radioje këtë javë.

‘Të fokusuar në represionin’

Ndërsa ardhjet e emigrantëve u rritën në Spanjë, ata ranë në Itali dhe Greqi, pika hyrëse kryesore për emigrantët në Evropë.

Pothuajse 119,000 emigrantë kanë arritur deri më tani këtë vit në Itali, e cila ka vendosur masa më agresive për të frenuar ardhjet në brigjet e saj, duke përfshirë dërgimin e anijeve ushtarake italiane për të ndihmuar rojet bregdetare libiane me patrullime dhe përgjime. Afërsisht 28,000 emigrantë arritën në Greqi, ku një marrëveshje e Bashkimit Evropian me Turqinë për vitin 2015 ka ndihmuar në reduktimin e numrit të njerëzve që kalojnë detin nga brigjet turke në ishujt grekë të largët.

Të dyja vendet secili merrnin mbi 170,000 emigrantë nga deti në vitin 2016. Pak më shumë njerëz mbi të gjithë kanë vdekur në përpjekjet e kalimeve të Mesdheut. Deri më tani këtë vit 3,116 emigrantë kanë vdekur ose janë zhdukur ndërsa përpiqen të kalojnë Mesdheun në Europë, nga 4,967 vitin e kaluar, sipas IOM. Pjesa më e madhe e emigrantëve që kanë ardhur në Spanjë në vitet e fundit kanë qenë nga Afrika Sub-Sahariane, por këtë vit ka pasur një rritje nga njerëzit e Marokut dhe Algjerisë, thanë organizatat që punojnë me emigrantët. Rritja e ardhjes nga Algjeria është për shkak të “situatës ekonomike në vend, e cila është përkeqësuar në tre vitet e fundit” pas një rënieje të çmimit të naftës, një eksport kyç, Carlos Arce i Shoqatës së të Drejtave të Njeriut të Andaluzisë (APDHA ) i tha AFP.

 

Të ardhurit migrues nga Maroku në Spanjë janë rritur që nga qershori, tha në një raport muajin e kaluar Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR).

Marokkanët përdorin të gjitha llojet e metodave për të arritur Spanjën, siç janë skijet, surfat, anijet e frymëzuara dhe anijet prej druri të cilat nganjëherë transportojnë mbi 60 vetë”, tha ai.

Autoritetet spanjolle kanë luftuar për të përballuar rritjen e ardhjes së emigrantëve. Qeveria u vu nën zjarr nga organizatat e të drejtave të njeriut në nëntor, pasi vendosi rreth 500 emigrantë që mbërritën në Spanjën jugore, kryesisht nga Algjeria, në një burg të pa hapur për shkak të mungesës së hapësirës në qendrat e ndalimit të imigracionit.

Gjatë dy javëve të fundit “qindra njerëz janë kthyer në Algjeri” nga burgu, duke përfshirë disa të mitur, sipas drejtorit të grupit të të drejtave të migrantëve, Malaga Acoge, Alejandro Cortina. Grupet e të drejtave kanë kërkuar që migrantët të lejohen të presin për rezultatin e ofertës së tyre për azil nën kushte më të pakta, duke raportuar rregullisht në polici apo në një gjykatë. Por Zoido ka argumentuar se ekziston rreziku që migrantët të zhduken, duke shkaktuar një “efekt tërheqës” që do të çonte trafikantët për të sjellë më shumë migrantë në vend
Këtë e pëlqejnë %d blogues: