Kotzias kercenon Turqin: Greqia nuk është as Siria, as Iraku

784

I pyetur nëse fuqia e Turqisë në Qipro EEZ nuk mund të jete nxitur thjesht një krizë në rajon, por për të përmbysur planet e tyre të energjisë tha Z. Kotzias duke shtuar se. “Unë nuk mendoj se Turqia mund të bëjë diçka. Di se planet e ardhshme energjetike të Qipros janë të lidhura me Francën dhe Shtetet e Bashkuara. Ju e dini që në të dyja rastet ata nuk do të jenë në gjendje t’i bëjnë këto “tsamboukades” në detin Qipriot. Turqia ka bërë shkelje të shumta të ligjit ndërkombëtar dhe natyrisht për këtë ne do të flasim më konkretisht kur të vendoset Republikën e Qipros për të marrë masa, “tha ai dhe foli për veprimet e paligjshme të Ankarasë.

“Ajo që unë dua t’ju them së pari është se Turqia ka ndërhyrë në mënyrë të paligjshme në ushtrimet detare në një dey të huaj dhe kjo është një çështje për të cilën ekzistojnë dy vendime të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë. Njëra prej tyre ka të bëjë me arkipelagun e Chagos dhe tjetrin në jug të Kinës. Njëra është 2015, tjetra 2016. Së dyti, ajo shkel Traktatin e së Drejtës Ndërkombëtare mbi ushtrimin e lirive në det të hapur, e cila natyrisht gjithashtu reflektohet edhe në ligjin kombëtar. Së treti, Turqia nuk është kompetente për të nxjerrë NAVTEX në vendet e huaja.

Duke folur për mbështetjen e evropianëve në Greqi, ai foli për një “deklaratë shumë serioze dhe rigoroze të BE-së dhe më të fuqishmit e bërë ndonjëherë”, duke kujtuar se fqinji ka shumë interesa ekonomike të lidhura me Evropën.

Deklarata e bërë nga Bashkimi Evropian dje, ku dënoi shkeljen e së drejtës ndërkombëtare dhe shkeljen e ligjit të detit, ishte shumë serioze. Më duhet t’ju them se është një deklaratë shumë më e rreptë sesa çështja e vitit 1996, çështja Imia , vuri në dukje ministri.

I ftuar për t’u përgjigjur nëse deklarata e BE-së dhe lidhja disi rruga e marrëdhënieve euro-turke me sjelljen e Turqisë në Qipro EEZ mund të jetë një masë kufizimin biznesin turk, z Kotzias tha: “Turqia duhet të marrë parasysh dhe mendoj se ajo që unë them për dy vjet, se “Greqia nuk është Siria apo Iraku”. I nderoj dhe i vlerësoj këto dy shtete dhe nuk e them këtë në mënyrë mashtruese. Dua të them, nuk mund të shkelë në të njëjtën mënyrë të Drejtën Ndërkombëtare për të Drejtat e Greqisë dhe Bashkimit Europian në mënyrën që ajo bën në Lindjen e Mesme. Greqia është një vend i organizuar, ka të gjitha mjetet për të mbrojtur kufijtë dhe tokat e saj “.

Gjithashtu i bëri thirrje Turqisë për të përmbushur dhe për të kuptuar se “Greqia nuk është një vend i cili mund të bëjë në këmbë ose squatting”

Mendoj se Turqia duhet të kuptojë se Greqia nuk është vend i cili mund të bëjë disa hapa ndryshe, ata kanë në mendjen e tyre, as të profesioneve të ndryshme dhe, për këtë arsye, si unë gjithmonë them Erdogan dukej të ju shihni, Zoti juaj ju hodhi këtu në krah të Greqisë dhe duhet të ju vendosni të sillen si një i qetë i vërtetë dhe jo si një jobesimtar luftarak. “

Ai gjithashtu tha se Ankaraja nuk mund të përmbysë planet e energjisë të Qipros, duke vënë në dukje se Franca dhe Shtetet e Bashkuara janë të përfshira në fazën e ardhshme.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: