Kriza, katapultë e vetëvrasjeve në Greqi

Greqi Kryesore Lajme

vetvrasja focusRritja e vetëvrasjeve në Greqi “, pas ngjarjeve që lidhen me masat shtrënguese”, është botuar  botuar në revistën britanike mjekësore BMJ Open, nga studimi i studiuesve grekë dhe amerikanë . Ekipi i studiuesve ka studiuar në mënyrë specifike statistikat mujore mbi vetëvrasjeve në Greqi nga vitet 1983-2012, apo në lidhje me ngjarjet që lidhen me programet shtrënguese që nga 2008, për të reflektuar prosperitetin e viteve të mëparshme . Sipas studimit, njoftimi në qershor 2011 për një paketë shtrënguese të dytë që përfshinte zvogëlimin e pagave  dhe të shpenzimeve, duke reduktuar në mbrojtjen sociale, duket të ketë dhënë efekt të fortë mbi rritjen e numrit të  vetëvrasjeve. Nga studimi i autori kryesor, Profesor Charles Branagh, numri i vetëvrasjeve (burra dhe gra) u rrit me një mesatare prej 35,7% në muajt që prej kësaj date, në krahasim me mesataren e muajve të mëparshëm. Studiuesit  gjithashtu tregojnë për rritjen e numrit të vetëvrasjeve të njerëzve që nga fillimi i recesionit grek në tetor të 2008 (+ 13.1%) dhe në prill të 2012 (+ 29,7%), pas vetëvrasjes së një pensionisti në një shesh kryesor të Athinës.

Në maj dhe korrik 2012, numri mujor i vetëvrasjeve ka arritur pikën më të lartë ndonjëherë kishin parë 30 vitet e fundit, me 62 vetëvrasjeve në muajin Maj dhe 64 në muajin Qershor . Ndryshe nga nivelet më të ulëta në raportet vjetore të vetëvrasjeve janë ulur në periudhat më të favorshme ekonomike: në shkurt 1983 dhe nëntor 1999 (14 vetëvrasje).

Sipas z. Branagh, Profesor i Epidemiologjisë në Universitetin e Pensilvanisë, nuk janë vetëm politikat ekonomike që ndikojnë në kurbën e rritjeve të vetëvrasjeve, por janë edhe “mesazhe publike” që shoqërojnë këto politika.