Kryeministrat me mandatin më të shkurtër në historinë britanike

Bota

Liz Tras dha dorëheqjen si kryeministre sot, 44 ditë nga mandati i saj, duke u bërë kryeministrja më e shkurtër në historinë britanike.

Këtu janë liderët e tjerë të vendit që nuk arritën të shërbenin si kryeministër për më shumë se një vit:

George Canning – 118 ditë

Mandati i politikanit konservator përfundoi para kohe me vdekjen e tij, në moshën 57-vjeçare, ndoshta nga pneumonia ose tuberkulozi, më 8 gusht 1827.

Frederick John Robinson – 143 ditë

Viskonti Goderich, emri i vërtetë i të cilit ishte Frederick John Robinson, pasoi Canning, por u përpoq të mbante së bashku një koalicion të turbullt dhe, me besimin e mbretit në të duke u zbehur, dha dorëheqjen në janar 1828 në muajin e tij të pestë në detyrë.

Andrew Bonar Lo – 209 ditë

Law u detyrua të jepte dorëheqjen në maj të vitit 1923, pasi kanceri i laringut nga i cili vuante ishte në një fazë të avancuar dhe e bënte të vështirë për të fjalimet në Parlament. Kryeministri konservator vdiq më pak se gjashtë muaj më vonë.

Earl of Devonshire – 225 ditë

William Cavendish, Duka i 4-të i Devonshire, një Whig, u konsiderua de fakto kryeministër gjatë një qeverie të përkohshme dhe dha dorëheqjen në qershor 1757.

Earl of Shelbourne – 265 ditë

William Petty i lindur në Dublin, Konti i 2-të i Shelburnit, ishte në pushtet kur Traktati i Parisit u nënshkrua për t’i dhënë fund Luftës Amerikane të Pavarësisë. Ai dha dorëheqjen në mars të vitit 1783, nën presionin e opozitës pasi u përplas me kolegët e tij për reformat.

Earl of Bute – 317 ditë

John Stewart, Earl i 3-të i Bute, ishte kryeministri i parë nga Skocia pas Akteve të Bashkimit në 1707. Ai ishte mësues i Princit George, më vonë George III, dhe u ngrit përmes lidhjeve të tij me Pallatin. Sidoqoftë, ai ra në favor veçanërisht pas një takse jopopullore mbi mushtin dhe dha dorëheqjen në prill 1763.