Kujdes: Ja pse nuk duhet të rimbushen me ujë shishet plastike!

537

Temperaturat e larta të kohës na detyrojnë të pimë vazhdimisht ujë, xhepi ynë nuk na lejon të blejmë 4-5 shishe uji në dyqane në baza ditore, ne të gjithë rimbushim shishet plastike bosh me ujë.

Sipas ekspertëve, shishet plastike të ujit janë të disponueshme, zakonisht nuk janë të dizajnuara për t’u mbushur përsëri dhe përsëri, me kimikatet që përmbajnë ato që kanë një efekt negativ për trupin e njeriut.

Në veçanti, disa nga këto shishe mund të përmbajnë bisfenol A (BPA) – një kimik i diskutueshëm që përdoret në përgatitjen e tyre dhe mund të prishin disa hormone. Në fakt, Dr. Marilyn Glenville, një grua e specializuar në shëndetin femëror, tha për website Good Housekeeping se ato mund të ndikojnë në ovulimin dhe të rrisin rrezikun e problemeve hormonale si sindroma ovarian polycystic, endometrioza dhe kanceri i gjirit.

Natyrisht, shkencëtarët ende nuk kanë një pamje të qartë se si Bisphenol A (BPA) prek njerëzit dhe ata besojnë se ka potencial të imitojë hormonet dhe të ndërhyjë në sistemin endokrin e gjëndrave që liron hormonet në trup. Në të njëjtën kohë, sidoqoftë ndalimi total të përdorimit të saj pohojnë se mund të jetë për shkak të rritjes së incidencës së sëmundjeve të rënda si kanceri i gjirit dhe sëmundjet e zemrës. Kjo mund të prekë gratë mbi të gjitha, por mbushja e shisheve të ujit plastike fsheh rreziqe të tjera që prekin të gjithë. Arsyeja për rritjen e baktereve në shishe. Në veçanti, sipas një studimi nga faqja e Shqyrtimeve të Treadmill në SHBA, në studimet laboratorike të kryera në shishe uji që u përdorën për një javë nga atletët, u zbulua se numri maksimal i baktereve tejkalonte 900,000 njësi formimi koloni për centimetër katror mesatarisht.