Largohen 500.000 grekë për shkak të krizës!

Greqi

largohen 500 mije grek-2Gati gjysmë milioni. Grekë u larguan nga vendi për shkak të krizës!

Migrimi i tretë masiv në historinë moderne të përjetuar nga vendi, sipas të dhënave të Bankës së Greqisë. Gati gjysmë milioni grekë kane emigruar jashtë vendit, procedura është ende në zhvillim e sipër!

Një milion e shtatëqind e gjashtëdhjetë e katër mijë njerëz është rezultat i migrimit të grekëve në shekullin e 20-të dhe 21-të. Historikisht dhe tradicionalisht, Greqia është në mesin e vendeve me përvojë të lartë emigrimi.

Studimi i Bankës së Greqisë me titull “ikin njerëzit: tendenca bashkëkohore migrimit të grekëve në vitet e krizës”, publikuar nga gazeta vendase Kathimerini, ku për herë të parë zbulon numrin e grekëve të cilët u larguan nga vendi për shkak të krizës. Për më tepër, një krahasim me fazat e mëparshme të migracionit, ka analizuar pasojat makroekonomike dhe të propozojë zgjidhje për të luftuar e përballuar ketë fenomen.

Migrimi dhe varfëria janë padyshim dy pasojat më të dhimbshme të përjetuara nga një shoqëri në kushte të zgjatura të krizës, theksohet në studim…

Siç vë në dukje studimi, emigracioni grek për punë jashtë vendit është ende në zhvillim dhe nuk ka shenja se kur do mbyllet. Ajo që është e sigurt është se ky është migrimi masiv i tretë i njohur në kete vend.

Në 100 vitet e fundit, Greqia ka dëshmuar dy faza të tjera të njeta dhe studimi i tyre krahasues ka krijuar tre karakteristika kryesore.

  1. a) Të ketë një kohëzgjatje të gjatë, rreth dhjetë vjet,
  2. b) Është rritur intensiteti me intensitetin e rrjedhës,
  3. c) Vonesa në fillimin e fenomenit në lidhje me kohën e regjistrimit papunësi të lartë

Periudhat e emigracionit masiv greke janë nga 1903 në 1917, 1960 -1972 dhe 2010 – deri me sot  dhe janë të lidhura me të tre fazat e stimujve ekonomikë me përjashtim të valës së dytë në vitet 1969-1971, për shkak të arsyeve politike (diktaturës). “Nuk është rastësi që në të gjitha tre fazat ndodhi pas një çrregullim intensive recessionary që u zgjerua hendeku mes Greqisë dhe vendet e zhvilluara, duke nxitur eksodin e njerëzve, shumica të rinjë, duke kërkuar mundësi të reja dhe potencial për progress. Greqia renditet e katërta në BE për nga masiviteti i daljeve të migrimit dhe përqindja e fuqisë punëtore në vend, pas Qipros, Irlandës dhe Lituani, dhe e treta pas Qipros dhe Spanjës në lidhje me përqindjen e emigrantëve të rinj.

Në veçanti, emigrimi grekët, vetëm në vitin 2013, është më shumë se 2% të fuqisë punëtore të përgjithshëm të Greqisë, ndërsa përqindja e të rinjve të aftë për punë të moshës 25-39 vjeç është më shumë se 50% e të gjithëve të larguar….