Marijuana rrit rrezikun e goditjes në zemër.

Kryesore Shendeti

Sipas një studimi të ri shkencor të SHBA doli se, përdorimi i marihuanës (kanabis) rrit rrezikun e goditjes në zemër. Si një prirje për zgjerimin ndërkombëtar për legalizimin e kanabisit, qoftë për përdorim mjekësor apo rekreative, shkencëtarët paralajmërojnë se duhet të ketë një kuptim më të mirë të efekteve të mundshme anësore dhe rreziqe.

Studiuesit, të udhëhequr nga Aditi Cala në Qendrën Mjeksore Einstein në Filadelfia, që publikuan njoftimin në mbledhjen vjetore të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë në Uashington, kanë analizuar të dhëna për më shumë se 20 milion njerëz të moshës 18-55 vjeç, të cilët janë pranuar në spitalet,nga të cilat rreth 1,5% (316.000) janë diagnostikuar si përdorues të regullt në marihuanë.

Duke krahasuar normat e ngjarjeve kardiovaskulare në mesin e njerëzve të cilët ishin përdorues të marihuanës dhe ata që nuk ishin, u zbulua se përdorimi i rregullt marijuana është i lidhur me një rritje të rrezikut prej 26% për goditje në tru dhe 10% për goditje të zemrës. Në rritje është edhe rreziku dhe sëmundje koronare dhe vdekja e papritur kardiake.

Studimet e mëparshme kanë lidhur kanabis me një rritje të rrezikut për të mushkërive dhe sëmundjeve mendore (p.sh. skizofreninë), por studimi i ri tregon nevojën për të marrë parasysh rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare./focusnewws.al/