Si ndryshimi i klimës në Arktik ia zunë frymën Kinën!

Mjedisi

Studimi i fundit thekson se ndërtesat e larta në Shanghai kanë humbur në retë si rezultat i ndryshimit të klimës globale.

Ndërtesat e larta që prekin qiellin në shumicën e qyteteve të Kinës ishte zhdukur në një shtresë të trashë të grimcave, kur reja e mbuloi Kinën dhe shkaktoi 90.000 vdekje të parakohshme në dimrin e vitit 2013. Por, duket se nuk ishte vetëm faji i ndotjes së klimës, por një ndikim kishte edhe nga shkrira e akullnajave në Arktik. Shkrija e akullit ka shkaktuar një reaksion zinxhir duke prekur sistemet meteorologjike në Azi dhe ndalën erën perëndimore duke pastruar atmosferën e Kinës, përfundon një studim në revistën Science Advanes. Ekipi hulumtues në SHBA dhe Koresë kanë kërkuar të shpjegojnë pse ajri u ndal mbi Kinë në janar të vitit 2013, duke ekzaminuar disa fenomene atmosferike në shkallë të gjerë, të tilla si El Niño, qarkullimi i ajrit në Oqeanin Paqësor dhe ndryshimet në borë dhe mbulimi akulli në Arktik. E gjithë kjo do të thotë se Kina duhet të zvogëlojë jo vetëm grimcat e ndotjes së ajrit por dhe gazra serë që janë përgjegjës për ndryshimet klimatike të ngrohtë deri Arktik. Studiues të pavarur komentoi në faqen e internetit e Shkencave se gjetjet e reja janë bindëse dhe të pritshme. Studimi, thanë ata, tregon se si janë ndërthurur sistemet e motit në mbarë botën./focusnews.al/