Merkel: Ne Shqiperi “Kamp refugjatesh”

712

Shqetesimi i Ministrit te Shtetit dhe Diaspores z.Majko eshte nje mesazh i qarte per shtetin shqiptar.

Evropa ne vend te bashkoj kombet po i percan keta, pasi refuzon të pranojë refugjatët siç duhet, dhe BE vendos të hedh problemin në anën e Ballkanit, sigurisht, me shpërblime dhe skenarët për të nesërmen e refugjatit

Zgjidhja e Shqiperise per ta kthyer vendin ne “depo plehrash” apo “kampe refugjatesh” nuk është e rastit, duke pare se kush po e qeverisin vendin dhe sa te hetur jane per anetaresimin ne BE, pavaresisht kushteve te parapercaktuar.

Eshte Kancelarja Merkel qe kohet e fundit po vendos mbi tavoline problemin e ngritjeve te kampeve ne vendet qe jane kandidate per ne BE.Me kete veprim Gjermania po vendos mina ne mbare Evropen duke u mbeshtetur edhe Austrine e cila me 2002 kishte hedhur propozimin per ngritjen e kampeve ne vendet jo anetare te BE, gje qe u hodh poshte me 2004 nga Parlamenti Evropian. Por pas 14 vitesh Gjermania vendos veton per ngritjen e “kampeve perqendrimi” ne tre vendet e Balkanit, Shqiperi, Kosove dhe Maqedoni, per refugjatet me premtimet per anetaresimin ne BE.

Problemet qe Angela Merkel ka me refugjatët në Gjermani në mënyrë që ajo  të shpëtojnë presionet e krahut të djathtë është duke u përgatitur për të transformuar Ballkanin në “Kampes Perqendrimi”. Kete veprim e ka mbeshtetur Austria dhe sidomos kryeministri i Hungarise Viktor Orban Ougkarias, vende me te prekura persa I perket numrit te refugjateve.

Nje rol kryesor luajti edhe kundershtimi i forte i bere nga Italia dhe Greqia per mos krijimin e kampeve te tjera refugjatesh, ne nje kohe te Greqia ne gjithe teritorin e saj ka 54 kampe te tilla me nje kapacitet prej 57.078 vendesh por qe aktualisht jane vendosur 26.196 refugjate.

Ky refuzim i dy vendeve qe mbajne sebashku peshen me te madhe te refugjateve ne 75% te Evropes, ndikoi ne zbatimin e planint te dyte qe parashikon zona të emigrantëve dhe të përqendrimit të refugjatëve në vendet e Ballkanit qe ende nuk i përkasin në BE…

Por mbi te gjitha Shqiperia eshte nje vend që dëshiron të bashkohet me BE. dhe duhet të thote po në ngritjen e kapmeve per refugjatet, me qellim qe te hape rruge fillimin e negociatave për anëtarësim. Nese Shqiperia refuzon dhe shkel vendimin e Merkelit per ngritjen e kampeve per refugjatet atehere do te mbese jashte kufijve te BE, si dhe do ti bashkohet aleateve qe kundershtuan nje gje te tille si Greqia dhe Italia…

Merkeli i kerkon Shqiperise te hape kampe refugjatesh, ne nje kohe kur ne vendin e saj për shkak të mungesës së vullnetit politik dhe financimit si nga qeveria e saj ashtu dhe nga BE,  beri qe kryetari i bashkisë së qytetit gjerman Schwerte në verilindje të vendit te rihap kazermat e SS në ish kampin e përqendrimit ne Bunchenwald per te strehuar refugjatet. Gjermania gati të mirëpresë 800,000 refugjatë këtë vit dhe kancelarja Angela Merkel premtoi qeverinë e saj të ndajë 6 miliardë euro shtesë për të ndihmuar refugjatët që kalojnë kufijtë e saj.

Merkel gradualisht po tregon se po i nënshtrohet presionit të partnerëve të saj të krishterë socialistë dhe “mjerimi” i tërheqjes së saj të dukshme pritet të ndikojë drejtpërdrejt në Balkan.Dihet se ka frenat e Evropës, ende e mban Gjermaninë si lokomotivën e saj kryesore ne Evrope, Nëse Gjermania vendos të ndryshojë lojen në ceshtjen e refugjateve, do ta ndryshojë aq sa edhe ne Shqiperi mund te kerkoje te ngreje jo vetem nje apo dy por edhe me shume kampe refugjatesh.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: