Mesazh i ashpër i Pavlopulos: Shqipëria të pranojë të kaluarën naziste të Çamërisë

727

Edhe nje tjetër paralajmërim i fortë në drejtim te Shqipërisë, “për të pranuar të vërtetën historike të dokumentuar të së kaluarës naziste të Krimesë të Tsamidas”, nëse dëshiron mbështetje greke për perspektivën e saj evropiane, ka deklaruar sot Presidenti Grek.

Një paralajmërim strikt në Shqipëri, “për të pranuar të vërtetën historike të dokumentuar të së kaluarës kriminale naziste të Çamërisë”, nëse dëshiron mbështetje greke në perspektivën e tij evropiane, dërguar nga Paramitia, Presidenti i Republikës Prokopis Pavlopulos, i cili nderoi me praninë e tij, ngjarjet përkujtimore të 49 nazistëve të ekzekutuar nga nazistët në bashkëpunim me çamët shqiptarë më 29 shtator 1943.

Është vendi ynë fqinj, Shqipëria, për të cilën kemi ndjenja miqësore, për të cilat ne gjithmonë do të jemi të sinqertë (duke e ditur këtë) çdo gjë shkon nga respekti për të vërtetën dhe historinë. Duhet të dijë,  se e ashtuquajtura Çamiko është një çështje pasi u bënë bashkëpunëtorë me nazistët. Dhe për aq kohë sa e mbështet atë, është sikur të mbrosh ata kriminelë që u shpërndanë në të gjithë Evropën dhe jo duke e numëruar, se Evropa në të cilën shpreson të hyjë është struktura e krijuar për të mos jetuar kurrë më këto krime, i themi absolutisht sinqerisht. Nëse dëshiron miqësi dhe fqinjësi të mirë, mbështetja jonë për kursin evropian, e cila është e domosdoshme, duhet të pranojë menjëherë të vërtetën historike të pamohueshme të së kaluarës kriminale naziste të Çamëve dhe të mos e përmendë më kurrë atë në marrëdhëniet tona. Sa herë që e përmend atë, është një çështje nderi për ne. Jo më,kurrë më. Le ta kuptojnë. Nuk është çështje hakmarrjeje. Është çështje e drejtësisë, i detyrohemi shpirtrave të të gjithë atyre që janë sot pranë nesh “.

Presidenti i Republikës, duke iu referuar ngjarjeve të mizorive, tha se Çamët u sollën si pushtues dhe bashkëpunëtorë të nazistëve dhe theksoi se historikisht ata nuk mund të vënë në dyshim veprimet e tyre të tmerrshme kriminale në atë kohë. Parafrazuar Eliot, mund të them se shtatori 1943 ishte dhe mbetet, muaji më i vështira në historinë e këtij rajoni të Paramithisë. Vendi ka dëshmuar një naivitet të patreguar të nazistëve dhe “aleatëve të asaj kohe të Çamëve. Me këtë referencë, nuk kam ndërmend, nuk është roli im, nuk është karakteri im, të shkaktoj ndarje, por unë kam borxh, është borxhi im elemental, kështu që ta rikthejë historinë ashtu siç është, t’u tregoj fqinjëve se çfarë është për të na bërë të lëvizim së bashku, por edhe për atë që do të neglizhohet jo vetëm për Greqinë, por edhe për vetë familjen evropiane “.

Në të njëjtën kohë, ai theksoi se nga Thesprotia ata nuk ikën si të dëbuar, siç duan të pretendojnë, “por jo që të mos gjykohen si bashkëpunëtorë të nazistëve, sepse ata duhej të gjykoheshin, sepse bënë krimet kundër njerëzimit”.

Presidenti Pavlopoulos theksoi se çështjet e paraqitura nga vetë-shpallur Çamëri, të cilët më pas u larguan nga rajoni për të mos llogaritur në Gjykatat e Përmbarimit, po fyejnë kujtimin e viktimave dhe ndikojnë në marrëdhëniet greko-shqiptare. Në veçanti, Presidenti i Republikës tha: “Edhe sot, ata i paraqesin ngjarjet në një mënyrë tjetër. Ata argumentojnë se ata gjoja luftuan kundër gjermanëve dhe se ata nuk ishin bashkëpunëtorët e tyre. Është një shtrembërim i hapur dhe provokues i së vërtetës historike që brutalisht e ofendon kujtimin e viktimave tragjike të masakrës së Paramitisë “, duke u gëzuar në vendin fqinjë:” Unë përsëris se çdo mbështetje për këtë shtrembërim nga Shqipëria fqinje ndikon dhe madje edhe me vendosmëri, marrëdhëniet midis nesh. Presidenti i Republikës më pas vuri në dukje se “një kornizë e kujtesës së shenjtë të viktimave të këtyre mizorive dhe larg nga çdo hakmarrje e arsyeshme, përfshin kërkesat e vendit tonë drejt Gjermanisë për huanë profesionale dhe kompensimet e përgjithshme të nazistëve gjermanë dhe vuri në dukje se është çështje e drejtësisë dhe kulturës ligjore në Evropë.

Në përfundim të fjalës së tij. Pavlopulos, në përgjigje të mizoritë e nazistëve në Paramythía, tha se i ka kërkuar edhe një herë për të theksuar se “Bashkimi Evropian duhet të merren me përcaktimin rreziqeve të paraqesin Europën, por dhe pjesa tjetër e botës, ringjallja e formacioneve politike populiste apo neo-nazist, i cili është një rrezik vdekjeprurës për njerëzit, për të ndaluar veprimin e tyre këtu dhe tani. Ne si evropianët, në emër të Demokracisë dhe Kulturës sonë, për të ndryshuar ato politika që krijojnë pabarazi dëmtojnë shtetin social. Kur ia atribuojmë drejtësinë sociale popullit tonë, ata nuk kanë vend, ” heksoi ai.

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: