Serbi: Ushtria dhe policia në gadishmëri te nivelit të lartë, për shkak të situatës në Kosovë

688

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç i vuri forcat e armatosura të vendit në shkallën më të lartë të gatishmërisë.

Ky vendim është një reagim ndaj okupimit nga forcat speciale të policisë kosovare të liqenit Gavibondë, e cila deri më tani ishte nën kontrollin e serbëve.

Këtë mëngjes gjashtëdhjetë burra të Njësisë së Reagimit të Shpejtë të ROSU-it të Kosovës kapën stacionin hidrocentral dhe të gjitha pajisjet në liqenin artificial Gavvonde. Ky liqen është një “bishë grindjesh” midis Beogradit dhe Prishtinës. Ajo është e vendosur në kufirin serbo-kosovar dhe është kontrolluar nga Serbia. Për Kosovën, ky liqen është me rëndësi strategjike sepse furnizon 50% të popullsisë, ndërsa uji nga liqeni përdoret për ftohjen e ujit të reaktorëve në stacionin termal të Obilic pranë Prishtinës. Ministri i Brendshëm serb Nebojsha Stefanoviç ka krijuar gjithashtu forca speciale të policisë në gatishmëri.

Kreu i zyrës së qeverisë serbe për Kosovën Marko Tshuriç, në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp, tha se Serbia do të marrë të gjitha hapat për të mbrojtur popullsinë serbe në Kosovë. Ai gjithashtu njoftoi se Presidenti Aleksandar Vuçiç të takohet me udhëheqjen e ushtrisë për të shqyrtuar mënyrat për të reaguar ndaj përpjekjeve të Prishtinës për të fituar kontrollin e veriut të Kosovës.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: