Mikrobet në Metro, burim sëmundje

Shendeti

metro e vogelMiliona e mikrobe gjënden në mbarë metrot e botës, të padukshme nga pasagjerët që vijnë të shkojnë në vagonët e metrosë. Edhe pse shumica janë të padëmshme,  një në dhjet janë patogjene dhe më e rëndësishmja është se disa prej tyre janë ende të panjohura për shkencëtarët. Ishte një studim nga shkencëtarë të rinj kërkimore amerikane në metron e  New York, duke siguruar se nuk ka nevojë për të shmangur metron apo të veshin dorashka për të shmangur fërkimit të ndonjë gjë të rrezikshme (edhe pse ky rrezik nuk ekziston).

“Njerëzit nuk shikojnë dorezën ku mbajnë dorën në vagonin e Metros pasi ka shumë lëvizje të madhe. Por pas këtij studimi, duhet të menduar , “tha  studiuesi  Profesor Christopher Mason, në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit Cornell, i cili bëri publikimin përkatës në biologji ditar” Cell Sistemet “, sipas” New York Times “. Studiuesit kanë analizuar mijëra mostra gjenetikë nga çdo sipërfaqe në stacione dhe trenat e metrosë, duke krijuar për të parën herë një analitik microbial “hartë” (PathoMap) për Metro.

Vlen të përmendet se gati gjysma e ADN-së nga të gjitha mostrat (48,3%) nuk korespondon me asnjë organizëm të njohur, siç ka thënë shkencëtarët, “tregon pasuria e specieve të panjohura microbial janë të kudogjendur në zonat urbane” . Vetëm 0.2% e ADN-së të mbledhura krahasohen me gjenomit njerëzor. Lloji më i shpeshtë në mesin e mikroorganizmave të njohura ishin baktere (47% e totalit). Edhe pse shumë njerëz kanë frikë të gripit në metro, viruset ishin shumë të rralla, vetëm 0,03% e mostrave. Nga bakteret të njohura, shumica (57%) janë të pranishme në sipërfaqet e Metros, ajo nuk ka qenë kurrë i lidhur me ndonjë sëmundje të njeriut sepse (zakonisht jetojnë në lëkurë), ndërsa 31% është “oportunist” bakteret që mund të jenë të rrezikshme vetëm njerëzit me sistemet imunitet të dobësuar. Pjesa e mbetur prej 12% është patogjene normale, disa prej të cilave janë edhe rezistente ndaj ilaçeve. Mikrobet kanë preferenca në metro. Së pari, dhjetra specie janë unike për rajone të veçanta të trenave dhe askund në ndonjë vend tjetër. Së dyti, ka një shumëllojshmëri të ndryshme të mikrobeve në linja të ndryshme Metro. Sa më shumë në zona të populluar përshkohet nga një tren, ka më shumë shumëllojshmëri më të madh të mikrobeve.

Shkencëtarët besojnë se në analizën e ardhshëm për mikrobet metro do të ndihmojë në parashikimin e saktë të epidemive, në mbrojtje akoma më të mirë kundër bioterrorizmit dhe shëndetin e përgjithshëm publik.