Ministri grek Kotzias të enjeten vizitë në Shkup

1122

Ministri i jashtëm grek Nikos Kotzias do të takohet të enjten në Shkup për t’u takuar me qeverinë lokale .

Objektivi kryesor i bisedimeve do të jetë promovimi i mëtejshëm i bashkëpunimit mes dy vendeve, duke theksuar zbatimin dhe zgjerimin e masave të ndërtimit të besimit (CBM) si dhe zhvillimet më të fundit rajonale.

Theksohet se kjo është vizita e dytë, brenda një viti, e ministrit grek në Shkup dhe është nën hijen e sjelljes së vazhdueshme irredentiste nga Maqedonia.Më i fundit ishte pjesëmarrja e konsullit të përgjithshëm të vendit në Kanada, në gusht, në një ngjarje të papërballueshme në të cilën ai përshëndeti një platformë në sfondin e simboleve të parëndësishme dhe një hartë të Maqedonisë, duke përfshirë tokat greke.

Por në qershor, konsulli i përgjithshëm në Nju Jork shkaktoi një foto të fotografisë së tij të rrjetit social para Diellit të Verginës dhe hartave të “Maqedonisë së Madhe”.

Sfidat e mësipërme kanë nxitur reagimin e fortë të Ministrisë së Jashtme të Greqisë dhe janë çështje në axhendën e diskutimit. Lidhur me çështjen e emrit dhe si vazhdim të takimit në Bruksel para një muaji e gjysëm, N. Kotzia, me të dërguarin e OKB-së, Methju Nimetz, vizita paraqet një mundësi për një hetim fillestar, megjithëse deri më tani, nuk ka lëvizje për këtë çështje përtej deklaratave të qëllimeve të mira nga qeveria Zaef, as nuk është bërë ndonjë sugjerim apo mendim.

Kotzias do të vizitojë Shkupin nga Selaniku në të njëjtën ditë dhe do të ketë bisedime me homologun e tij Nikola Dimitrov dhe do të takohet gjithashtu me presidentin e vendit Giorgi Ivanov, kryeministrin Zoran Zaev etj.

Në këtë drejtim, Z. Kotzias në çdo takim me homologët e tij gjatë dy viteve të fundit ka vazhduar t’i kërkojë Shkupit të heqë dorë nga papërgjegjshmëria, duke e vënë këtë pozicion si një kusht i pashmangshëm për vendosjen e marrëdhënieve të mira fqinjësore.

Gjithashtu vlen të përmendet se të martën në Athinë u zhvillua një takim midis ekspertëve të Ministrisë së Jashtme greke dhe Maqedonisë për masat në ndërtimin e besimit, si pjesë e procesit të rënë dakord për nismën greke midis Z. Kotzia dhe homologut të tij të atëhershëm Nikolas Popovski në Shkup në qershor 2015.

Burimi: CNN Greece
Këtë e pëlqejnë %d blogues: