Dëbohen Muslimanë nga Myanmar, kërkojnë strehim në Bangladesh

1373

Kjo ka bërë që shumë muslimanë Rohings të kërkojnë strehim në Bangladesh, ku tashmë jetojnë më shumë se 400,000 refugjatë

Mijëra muslimanë largohen nga Myanmar në një përpjekje të dëshpëruar për të shpëtuar nga vala më e keqe e dhunës që ka shpërthyer në shtetin e Rahinit gjatë pesë viteve të fundit.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin, vetëm në javën e fundit, 18,000 njerëz që kërkojnë strehim kanë kaluar kufirin me Bangladeshin. Shumica e tyre janë ose të sëmurë ose të plagosur nga plumbat, dhe incidentet e fundit të dhunshme në zonë.

Numri i njerëzve të mbledhur në kufirin midis Myanmar dhe Bangladeshit është e vështirë të llogaritet saktë, me Organizatën Ndërkombëtare për Migracionin duke vënë në dukje se “qindra qindra njerëz janë bllokuar atje”.

Rohing është një pakicë muslimane në Myanmar budiste, ku, edhe pse jetojnë për shekuj me radhë, konsiderohen të jenë emigrantë të parregullt nga Bangladeshi. Komunitetet e tyre janë të margjinalizuara dhe nuk kanë qasje në arsim, shëndetësi dhe treg të punës. Trajtimi i rreth 1.1 milion Rochings është kaluar në çështjen më të ashpër humanitare për Mianmarin që po përpiqet të bëjë kalimin nga një regjim i ashpër ushtarak në një qeveri më demokratike.

Rohinggia dhe Bangladeshi Musliman kryesor trajtohen në mënyrë të ngjashme, ku ata nuk janë aspak të mirëpritur. Policia akuzon ata për përfshirje në aktivitete të ndryshme kriminale, si trafikimi i drogës.

Rochingia po përjeton një nga përndjekjet më të mëdha në botë me ushtrinë e Myanmarit që kryen një seri krimesh kundër tyre. Vrasjet masive, përdhunimet në grupe, sulmet në fshatra, janë disa nga ato që përshkruhen në raportet e organizatave të të drejtave të njeriut.

Fotot /Mohammad Ponir Hossain
Këtë e pëlqejnë %d blogues: