Mitsotakis mesazh Shqipërisë: “Me Greqinë mos luani”

Greqi

micitaqis-2

Focus News /  Nga qyteti i Janinës kreu i opozitës i ka dërguar një mesazh të qartë vendit fqinjë Shqipërisë, me shqetësimin në lidhje me çështjet kombëtare, por edhe një paralajmërim serioz se “Me Greqinë mos luani !”, një mesazh i qartë dhe i prerë nga kryetari i Demokracisë së Re, z Kyriakos Micotaqis.

“Ne jemi sot në krahasim me historinë në një moment të vështirë për vendin tonë, në një kohë kur kriza ekonomike nga njëra anë dhe mungesa e një strategjie kombëtare në anën tjetër, duke shfaqur Greqinë më të dobët në çdo kohë tjetër gjatë diktaturës. Dhe e gjithë kjo ndodh, për fat të keq, në një epokë të madhe të mobilitetit ndërkombëtar të shqetësimit në lidhje me interesat tona kombëtare. ”

Më pas Kryetari i opozitës “Demokracia e Re” ka reaguar për pretendimet lidhur me  çështjen çame nga pala shqiptare, duke vënë në dukje se: “Shqipëria me një seri të deklaratave dhe akteve” hap “pothuajse të gjitha aspektet e marrëdhënieve tona dypalëshe, duke shtuar se çështja çame nuk egziston. Shqipëria përcakton çështjet jo-ekzistente, ndërsa ajo shkon në veprime të papranueshme, siç prishjen e shtëpive greke në Himarë, apo lëvizjes materiale propagandistike nacionaliste nga zyrtarët e Ministrisë së Jashtme. Në të njëjtën kohë kjo nuk do të bashkëpunojë për çështjet reciprokisht të dobishme veprim të tillë si delimitimin e zonave detare të të dy vendeve. Ndoshta disa besojnë se do të përfitojnë nga problemet aktuale të Greqisë për të ndryshuar bilancet dhe të dhënat në zonë. Greqia për 10 vjet është një shtyllë e stabilitetit në Ballkan dhe Juglindore Mesdheut. Miqësia dhe bashkëpunimi me shtetet fqinje, ka treguar solidaritetin e saj në vitet e vështira të fqinjëve tanë të mbështetur perspektivën e tyre evropiane. Kjo mbështetje, nuk mund dhe nuk duhet të interpretohet si një lloj “çek i bardhë”.

Sidomos kur veprimet dhe mosveprimet kanë ndikuar në respektimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore. Prandaj, këtu nga Janina, unë dua për të dërguar të gjitha palëve një mesazh të qartë: Me Greqinë mos lozni “!.