Mitsotakis: Putini dëshiron destabilitet dhe Erdogan dëshiron një qeveri tjetër në Greqi

Aktualitet Greqi

Në pallatin Maximos (kryeministri) është duke u zhvilluar mbledhja e Këshillit të Ministrave, e drejtuar nga kryeministri, Kyriakos Mitsotakis.

Kryeministri në fjalën e tij hyrëse ka bërë një referencë të veçantë për Energjinë, duke theksuar megjithatë se burimet e shtetit nuk janë të pashtershme. Në të njëjtën kohë, ai vuri në dukje përpjekjet e Rusisë për të destabilizuar qeveritë në Evropë, ndërkohë që hodhi shigjetat drejt Turqisë, duke e akuzuar atë për sjelljen e saj në Departamentin e Migracionit. “Ne mbrojmë kufijtë tanë, lëreni palën tjetër të shikojë kufijtë e saj të ekspozuar”.

Për Turqinë dhe emigracionin

Në vijim, kryeministri tha: “Nuk e fsheh Putini dhe as zoti Erdogan që ka deklaruar publikisht se do të donte një qeveri tjetër në Greqi. Sfidat dhe emigracioni në frontin e brendshëm. Në vend të valëve masive, emigracioni shfaqet me maskën e pushtimeve të supozuara humanitare. Asnjë masë manovrimi nuk e ndryshon qëndrimin tonë. Ne shpëtojmë të pafajshmit, shikojmë kufijtë tanë”.

E gjithë deklarata hyrëse e Kyriakos Mitsotakis

Takimi ynë i rregullt zhvillohet në mes të një situate aktuale me dy aspekte: Vera fatmirësisht vazhdon të jetë jashtëzakonisht premtuese për turizmin tonë, por edhe për eksportet dhe të ardhurat publike. E njëjta gjë për trajtimin e zjarreve, por edhe për depërshkallëzimin e papunësisë.

Mjedisi ndërkombëtar, megjithatë, fatkeqësisht është i mbuluar nga retë e errëta, të cilat paralajmërojnë një dimër jashtëzakonisht të vështirë. Lufta në Ukrainë ka përfunduar tashmë gjashtë muaj, Rusia tani po sulmon Evropën në tërësi, duke përdorur gazin natyror si armë. Çmimet e saj janë rritur me 1000%, janë dhjetë herë më të larta se sa para fillimit të krizës, duke rritur koston e energjisë elektrike, duke ushqyer presione të paprecedentë inflacioniste.

Prandaj është një kërcënim i paprecedentë për të gjithë Perëndimin. Madje do të thosha se është edhe një kërcënim i natyrës strategjike, sepse gjithçka tashmë tregon se Moska kërkon përmes presionit ekonomik të krijojë trazira sociale, por edhe destabilitet politik brenda vendeve që reagojnë ndaj planeve të saj. Është kostoja e përballuar nga fronti i lirisë, ligjit ndërkombëtar dhe demokracisë.

Dhe dyshuesit duhet vetëm të shikojnë se sa i organizuar është shantazhi rus për energjinë dhe se si saktësia tentohet të bëhet një katalizator për të zmadhuar çështjet individuale dhe për të sfiduar, ndonjëherë krejtësisht, qeveritë kombëtare. Ku; Për ato shtete që në emër të Ukrainës mbrojtën dhe mbrojnë paqen, paprekshmërinë e kufijve dhe normalitetin demokratik në kontinentin tonë. Këtë nuk e fsheh zoti Putin, por as zoti Erdogan, i cili është shprehur publikisht se do të donte një qeveri tjetër në Athinë.

Për sa i përket Greqisë, sfidave më të përgjithshme duhet t’i shtojmë sigurisht agresionin e fqinjëve tanë dhe natyrisht emigracionin. Në fakt Komisioni kompetent do të informohet sot nga dy ministrat bashkëkompetent.

Migrimi, i cili në vend të dallgëve masive me të cilat u përballëm dy e ca vite më parë, tani shfaqet nën maskën e të ashtuquajturave “pushtime humanitare” nga grupe, të cilët megjithatë lëvizin të koordinuar. Por asnjë taktikë e re e trafikantëve dhe asnjë manovër e Turqisë nuk e ndryshon qëndrimin tonë. Ne shpëtojmë të pafajshmit, ruajmë kufijtë tanë dhe lëmë palën tjetër të shikojë kufijtë e tyre të zhveshur.

E bëj këtë hyrje, duke dashur të përshkruaj mjedisin ndërkombëtar dhe pasojat ekonomike dhe politike që mund të ketë për secilin shtet, sepse vetëm kështu do të mund të formulojmë përgjigjet tona, si në nivel evropian, ashtu edhe në atë kombëtar.

Për të parën, atë evropian, nuk ka dyshim se tani ka ardhur koha për të zbatuar atë që u sugjerova homologëve të mi pikërisht shtatë muaj më parë: Tavani i çmimeve të gazit natyror, shkëputja e çmimit të gazit natyror nga çmimi i energjisë elektrike, me fjalë të tjera. , më në fund, një përgjigje e përbashkët evropiane ndaj krizës.

Më vjen keq, por unë isha i pari që paralajmërova për krizën me të cilën po përballemi tani. Në atë kohë, në fakt, kisha folur, duke shkaktuar disa reagime në Bruksel, për “super-oqeanin” e pafuqishëm të Evropës, i cili zakonisht është i ngadalshëm për të ndryshuar kurs.

Por kujdes, burimet nuk janë të pashtershme dhe nuk duhet të harrojmë se nëse shteti sot është në gjendje të mbështesë familjet dhe bizneset me mbi 2 miliardë lekë në muaj për faturat e tyre të energjisë elektrike, ia detyron edhe politikës së kujdesshme që rriti pasurinë publike. në mënyrë që t’u kthehet qytetarëve.