Mitsotakis: Nëse nuk bëhet asgjë drastike në nivel evropian për energjinë, vendet e mëdha janë në rrezik kolapsi

Greqi

Çfarë u tha në mbledhjen e kabinetit – Kryeministri foli për vendet e mëdha që janë “në rrezik kolapsi”

Për sa kohë që Moska përdor gazin natyror si armë, kriza do të thellohet, tha kryeministri gjatë mbledhjes së kabinetit. Ai gjithashtu paralajmëroi se nëse nuk bëhet diçka drastike në nivel evropian, atëherë “vendet e mëdha janë në rrezik kolapsi”.

Siç dihet, Kyriakos Mitsotakis disa muaj më parë kishte paraqitur propozime për vendosjen e tavanit të çmimit të shitjes me shumicë të gazit natyror dhe shkëputjen e çmimit të energjisë elektrike nga çmimi i gazit natyror. “Atë që Europa po diskuton sot, Greqia e ka zbatuar në nivel kombëtar që nga korriku me Mekanizmin që rikuperon fitimet nga kompanitë në burim për t’i kthyer ato si mbështetje për shoqërinë”, theksoi ai gjatë ministrisë. Ndërkohë, nevoja për të kursyer energjinë dhe për të kufizuar konsumin u theksua, së pari në sektorin publik – ndërsa zëdhënësi i qeverisë përjashtoi ndërprerjet e planifikuara të energjisë elektrike për të frenuar kërkesën.

Greqia ka bërë shumë në fushën e mbështetjes së familjeve dhe bizneseve. Qeveria do të vazhdojë të bëjë gjithçka që mundet”, tha sot kryeministri grek , duke sqaruar më pas se “nuk do të dorëzohemi para presioneve përtej kufijve maksimalë që na kanë dhënë Kontabiliteti i Përgjithshëm i Shtetit dhe Ministria e Financave”.

Kjo krizë, theksoi kryeministri, ka karakteristika të përbashkëta me pandeminë për sa i përket pasojave të mundshme për ekonominë.

Dimër i vështirë, por me të ardhura të shtuara

Në takim u bë një pasqyrë e rrjedhës së ekonomisë greke (eksportet, depozitat, të ardhurat turistike) dhe linjat e mbrojtjes që qeveria ka mbajtur (nga Staikouras) dhe një pasqyrë evropiane e krizës energjetike (nga Kostas Skrekas) – peizazhi energjetik në shumë vende evropiane parashikon një dimër të vështirë por edhe ecurinë e Turizmit (nga z. Kikilia) ku vlerësimet janë se të ardhurat do të rriten krahasuar me vitin 2019.

Lidhur me zgjedhjet

Z. Mitsotakis vendosi edhe kuadrin politik të zgjedhjeve, duke thënë se në 9 muajt e ardhshëm deri në zgjedhje, përveç diskutimit dhe miratimit të ligjeve për zbatimin e projektit qeveritar, kabineti duhet të funksionojë edhe më politikisht. Me fjalë të tjera, të formohet një qendër politike me shkëmbim mendimesh për çështjet aktuale dhe koordinimin e punës së qeverisë me horizontin elektoral të vitit 2023.